Vložil lake, 1. Duben 2016 - 4:15
  • Tvrdí se: „Zálohy vybírat můžete, ale ty samy o sobě nemohou být příjmem“.

Pokud toto jsou slova vašeho právníka, pak je to osoba s nebezpečnými vlastnostmi. Měl by na něj někdo dohlížet. Nejen že nerozumí účetnictví, ale nerozumí ani právu.

Záloha samozřejmě je příjmem. Jako o přijaté záloze se o ní musí účtovat. To nelze okecat ani ošvindlovat. Záloha je účetní kategorie: jde o speciální platbu v případě, kdy dosud není známa konečná částka. Proto příjemce je povinen účtovat o přijaté záloze jako o svém závazku vůči plátci, a po užití zálohy provede vyúčtování a vzájemné vypořádání.

Vy se chováte jako hloupé děti. Platíte celé roky zálohy na neznámý účel a s nestanovenou dobou použití. A pokud se váš výbor domnívá, že správu není nutno vyúčtovat, měli by se rychle vzpamatovat. Podle NOZ platí:

89/2012 Sb. § 1436
(1) Správce předloží beneficientovi vyúčtování správy nejméně jednou za rok. (…)
(2) Vyúčtování musí být tak podrobné, aby bylo možné ověřit jeho správnost.
89/2012 Sb. § 1437
Správce beneficientovi umožní kdykoli přezkoumat účetní knihy a doklady týkající se správy a poskytne mu na vyžádání potřebné informace, jak je správa vedena.

Dále: Máte jednoznačné a určité pravidlo pro stanovení záloh, viz § 15 odst. 2 ZoVB. Přesto chcete toto určité a srozumitelné pravidlo zavrhnout. Nebudete pak mít vůbec možnost stanovit zálohové platby na nutný budoucí účel správy domu. Platbu záloh totiž dnes nestanoví žádný celostátně platný a účinný právní předpis jako povinnost. K tomu by muselo být smluvní ujednání ve stanovách – a to se chystáte zrušit.

Pojem „příspěvek“ je něco úplně jiného nežli záloha. Obecně se pod pojmem „příspěvek“ míní částečná úhrada v případě, kdy na jeden účel přispívá více osob podílově. Žádná z těchto osob tedy nehradí celou částku, nýbrž pouze svůj poměrný (alikvotní) podíl. To je typické při hospodaření spoluvlastníků se společnou věcí.

Opakuji: váš právník je blb, jako mnozí jiní právníci, kteří bez základních znalostí strkají nos do záležitostí bytového spoluvlastnictví. Počítejte s tím a zařiďte se podle toho.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.