Vložil lake, 1. Duben 2016 - 7:54

Je mi Vás líto: píšete nesmysl o neexistujícím fondu oprav. To znamená, že členové výboru švindlují v účetnictví, nebo podvádějí vlastníky jednotek. SVJ nejspíše žádný fond právnické osoby v účetnictví nemá. Pravděpodobně byl již spáchán trestný čin zkreslování údajů o hospodaření a jmění. Možná i trestný čin podvodu, podle toho co zde píšete o přelévání peněz a tunelování záloh.

Musím hned zkraje požádat, abyste upřesnil kdo si pořídil tepelné čerpadlo a dále kdo je provozovatelem tepelného čerpadla. To je totiž zásadní informace a podle toho se bude odvíjet odpověď na Váš dotaz. Možné jsou tři nejčastější scénáře:

  1. Vlastníkem čerpadla je SVJ – právnická osoba. V tom případě je nejspíše i provozovatelem, dodává tepelnou energii vlastníkům jednotek a kalkuluje věcně usměrněnou cenu tepla podle metodiky ERÚ. V tom případě si do ceny tepla zahrne i odpisy zařízení a náklady spojené s úvěrem (vedení úvěrového účtu a úhrady úroků z úvěru). Výnos z provozu TČ pokryje i náklady SVJ na splácení jistiny úvěru. Vlastníci vše zaplatí v ceně tepelné energie.
  2. Vlastníkem čerpadla jsou vlastníci jednotek, a jde o společné technické zařízení domu. V tom případě měla být napřed dosažena shoda o změně prohlášení vlastníka, protože v něm určitě není tepelné čerpadlo uvedeno jako společné technické zařízení. V tomto případě SVJ nakoupilo cizí věc pro vlastníky jednotek. Mělo by je vyzvat k úhradě jejich dluhu. Pak se s nimi může domluvit o splátkovém kalendáři, ovšem za vyšší cenu – vždyť SVJ si kvůli neplatičům musí vzít bankovní úvěr, a to také něco stojí.
  3. Čerpadlo je věc v přídatném spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek. V tom případě se obsah prohlášení vlastníka nemění, nepoužije se právní úprava bytového vlastnictví/spo­luvlastnictví, nýbrž použije se právní režim přídatného spoluvlastnictví podle § 1223 a následujících NOZ. SVJ nejedná jako správce domu, nýbrž jako cizí osoba, která dodala vlastníkům tepelné čerpadlo.

Opakuji: Nelze Vám odpovědět, dokud nenapíšete kdo je vlastníkem a kdo provozovatelem čerpadla.

  • Napsal jste: „… nikdo nechápeme z čeho se tedy úvěr za čerpadlo a ostatní věci bude přesně splácet.“

Úvěr bude splácet ten, kdo si úvěr sjednal. Kdo dluží – ten platí. To je tak triviální skutečnost, že není možno se nad tím jakkoliv pozastavovat. To musí vědět SVJ, z čeho hodlá splácet svůj dluh bance. Na to jste se měli ptát na samém začátku. Výbor přišel s plánem vybírat zálohy určené na budoucí nutné náklady správy, ale hodlají tyto částky vytunelovat a použít na splácení vlastního dluhu SVJ u banky. To jsou dva trestné činy. Vy vlastníci jednotek máte všichni zákonný ručitelský závazek za jakékoliv dluhy SVJ, takže není vyloučeno, že to nakonec banka bude vymáhat od všech vlastníků jednotek.

  • Napsal jste: „… jen musíme všichni převést elektřinu na SVJ.“

To vypadá jako další pokus o podvod. Je sice pravdou, že elektřina pro tepelné čerpadlo má vlastní sazbu D56d, která je výhodnější než sazba pro domácnosti D02d, ale není možné odebírat elektrickou energii v sazbě pro TČ a používat tuto energii pro domácnosti. Pro sazbu D56d platí, že je-li vytápěcí soustava s tepelným čerpadlem součástí společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů, musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.