Vložil zdeseny clen SVJ, 30. Březen 2016 - 9:31

Vážený pane, ano, při opravách není nutné dodržet nové normy. Leč podle Vás není nutné brát ohled na to, co požadují mnou výše uvedený zákon, vyhláška a pravidla pro provádění střech.

Pojďme se tedy prakticky podívat na to, co je pro soudy onou opravou a kdy tedy opravujete a kdy provádíte rekonstrukci.

Podívejme se do rozsudku Městského soudu v Praze ze dne 20. ledna č. j. 25 Co 371/2004, 25 Co 372/2004–162. Zde soud konstatuje Soud prvního stupně správně nepovažoval za nutnou opravu a údržbu zateplení fasády domu, které dříve neexistovalo, rekonstrukci pavlače za použití zcela jiného materiálu, zastřešení dvora a keramický obklad části domu.

Tímto Vám soud samozřejmě dává za pravdu v tom, co je a co není opravou.

Ovšem zcela pomíjíte skutečnost, že soud se může vyslovovat pouze k právnímu posouzení věci. Nikoliv ke skutkovým závěrům k nimž nemá odborné znalosti a už vůbec ne k eventuelnímu závěru znalce. http://www.epravo.cz/…u-99994.html

Ohledně znaleckého posudku platí dle rozsudku Nejvyššího soudu ze dne 21. 10. 2009, sp. zn. 22 Cdo 1810/2009, že hodnocení důkazu znaleckým posudkem spočívá v posouzení, zda závěry posudku jsou náležitě odůvodněny, zda jsou podloženy obsahem nálezu, zda bylo přihlédnuto ke všem skutečnostem, s nimiž se bylo třeba vypořádat, zda závěry posudku nejsou v rozporu s výsledky ostatních důkazů a zda odůvodnění znaleckého posudku odpovídá pravidlům logického myšlení.

A tedy pokud byl proveden znalecký posudek zhodnocující danou část konstrukce domu jako nadále nezpůsobilou a vyslovil závěr o nutnosti provedení celkové rekonstrukce a to urychleně. Tak prostě nezbývá vlastníkům, než se smířit s tím, že místo lokálních mistních oprav se bude rekonstruovat.

No a pokud provádíte rekonstrukci, tím spíše pokud při ní použijete jiný materiál (například jinou střešní krytinu), tak na Vás dopadají věškeré povinnosti podle výše uvedené zákonné úpravy.

Viz http://www.mpo-efekt.cz/…i-ekis/39537

https://stavebni-fyzika.cz/…cka-knihovna?…

http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-406

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-78#p6

A ani Vám, ale ani soudu nepřísluší dělat jakékoliv závěry o tom, zda daný stavebně technický stav domu vyžaduje opravu či rekonstrukci, zda je vhodné pouze měnit jednotlivé kusy střešní krytiny, či zda máte rekonstruovat střechu jako celek. K tomuto může stanovisko dávat pouze znalec, eventuelně Vám to může uložit stavení úřad.

A v takové situaci, kdy je nutné provést rekonstrukci je prostě i náklad na zateplení nákladem nutným, protože při rekonstrukci je nutné dodržet zákony a normy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.