Vložil Magda3 (bez ověření), 2. Duben 2016 - 9:51

Pane Zdesený, proč, když zákonodárce měnil podmínky pro stavební spoření, lidé rychle uzavírali smlouvy o stavebním spoření, aby to stihli ještě před účinností zákona? Bylo to proto, že na smlouvy “před“ dopadala stávající právní úprava a oni mohli dalších 5let podle této úpravy postupovat. Vy tvrdíte, že smlouva sice vznikla za staré právní úpravy, ale od účinnosti nové se řídí novu právní úpravou. Jednou se o podobnou věc pokusil Kalousek přímo v zákoně a zavedl retroaktivitu i na staré smlouvy a se zlou se u ÚS potázal. A to mohl operovat veřejným zájmem.

Pokud by existoval od 1.1.2014 přechod dluhů na nabyvatele, nezmění se pravidla pouze pro kupce, prodávajícího a SVJ, ale například i pro ty, kdo mají ve veřejném seznamu zapsané zástavní právo. Toto právo se stává od 1.1.2014 méněcenným a ten, kdo uzavřel smlouvu před 1.1.2014 jí uzavřel za úplně jiných podmínek. Pokud zákonodárce něco takového chtěl udělat, pak měl v zákoně nejenom výslovně zavést retroaktivitu na tyto případy, ale spolu s tím vyřešit s retroaktivitou spjaté důsledky tak, aby nabytá práva byla řádně chráněna (viz.nález Ústavního soudu ČSFR sp. zn. Pl. ÚS 78/92).

Ještě něco k tomu, jak číst § § 3028. Něco z judikátu I. ÚS 344/04: Zákonodárce tak respektuje imperativ ústavní konformity zákonné úpravy, který ostatně pro případy nepravé retroaktivity opakovaně artikuloval i Ústavní soud – např. v nálezu ze dne 4. 2. 1997 sp. zn. Pl. ÚS 21/96, v němž mj. uvedl, že: "Obecně v případech časového střetu staré a nové právní normy platí nepravá retroaktivita… Vznik právních vztahů existujících před nabytím účinnosti nové právní normy, právní nároky, které z těchto vztahů vznikly, jakož i vykonané právní úkony se (však) řídí zrušenou právní normou (důsledkem opačné interpretace střetu právních norem by byla pravá retroaktivita). Aplikuje se tady princip ochrany minulých právních skutečností, zejména právních konání …Zrušení staré a přijetí nové právní úpravy je nutně spjato se zásahem do principů rovnosti a ochrany důvěry občana v právo. Dochází k tomu v důsledku ochrany jiného veřejného zájmu či základního práva a svobody.

Dle mého laického názoru ted:§3028 a věta před středníkem pouze konstatuje, že se ustanoveními tohoto zákona řídí právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných a druhou větou se řeší časový střet staré a nové normy tak, že na právní poměry vzniklé před účinností zákona se použije stávající právní úprava. Přičemž existují i výjimky, kdy se nová právní úprava nepoužije ani na právní poměry, které vznikají po nabytí jeho účinnosti. Jednou z takových výjimek je § § 3063.

Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.