Vložil lake, 23. Březen 2016 - 13:56
  • Zděšený člen napsal: „V jiné diskuzi na tomto serveru vložil Michal judikát nejvyššího soudu, co mi dává kompletně za pravdu “

Nikoliv pane zděšený a popletený člene. Judikát Vám nedává za pravdu. Cituji z judikátu argumentaci Nejvyššího soudu:

„Nepravá zpětná účinnost (nepravá retroaktivita) znamená, že novým právním předpisem se sice mají řídit i právní vztahy, vzniklé před jeho účinností, avšak až ode dne jeho účinnosti; samotný vznik těchto právních vztahů a práva a povinnosti z těchto vztahů vzniklé před účinností nového právního předpisu se však spravují dosavadní právní úpravou.“

Tato argumentace soudu je v plném souladu s obsahem ustanovení § 3028 odst. 2 NOZ, které se týká věcných práv včetně spoluvlastnických, a zní:

"Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.

Všechno do sebe zapadá, viďte? Jak zákon, tak i soud shodně konstatovaly, že práva a povinnosti, vzniklé před dnem nabytí účinnosti NOZ, se posuzují podle dosavadních právních předpisů. To ovšem znamená, že práva a povinnosti bytových vlastníků, vzniklé před účinností NOZ, se i nadále řídí podle dosavadního právního předpisu ZoVB.

Bytové spoluvlastnictví, vzniklé po datu účinnosti NOZ, obsahuje nová práva a povinnosti od 1.1.2014, a ty se pochopitelně řídí již podle nové právní úpravy obsažené v části NOZ o bytovém spoluvlastnictví.

Co jste vlastně chtěl prokázat, pane zděšený člene? Že soudci i zákonodárce se v této věci pletou? Nebo chcete říci, že soudci i zákonodárce to napsali naprosto správně, a že pravdu mám já?

Podrobněji jsem svůj názor (shodný se zněním zákona i s názorem soudu) zdůvodnil zde: http://www.portalsvj.cz/…a-poplatcich#….

lake

P.S. Pane Zděšený člene, mám neodbytný pocit, že většina Vaší argumentace je smrdutá právní žumpa. Nemíním, že jde o Váš vlastní produkt. Pouze vybíráte co do ní naplnili jiní. Laskavý čtenář nechť si udělá vlastní názor sám.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.