Vložil lake, 27. Únor 2016 - 17:18

svjHl, píšete to v nadpisu úplně špatně. DPP není odměna člena statutárního orgánu. Pletete dohromady dvě nesouvisející věci.

Z Vašeho hlediska zkontrolujte, zda dohoda, podle které máte zaúčtovat platby , je sjednána na činnost odlišnou od činnosti člena statutárního orgánu právnické osoby. Pokud předmět činnosti je odlišný, je vše v pořádku a Vy jste povinna zaúčtovat podle pokynů. Pokud by tomu tak nebylo, jede o protizákonný pokus o „švarc systém“ a Vy odmítněte zaúčtovat v rozporu se zákonem.

Je zjevné, že k činnostem členů statutárního orgánu patří zejména rozhodovací, organizační a kontrolní činnost. Do toho však nespadají běžné opakující se administrativní práce, konané v závislém postavení podle pokynů zaměstnavatele/za­davatele.

Dohoda by v každém případě měla obsahovat podrobný popis vykonávaných administrativních prací, natolik srozumitelný a určitý, aby bylo možno bezpečně rozpoznat, že tyto práce již nespadají do činnosti členů statutárního orgánu právnické osoby.

Nebudete samozřejmě zaúčtovávat pouze na základě kopie jakési dohody. Necháte si na ní potvrdit předsedou SVJ (či jinou osobou oprávněnou jednat za SVJ), že práce podle dohody byly vykonány a že částka odměny má být vyplacena.

Představte si kontrolu SVJ Finančním úřadem. Jakmile narazí na neurčitou a nesrozumitelnou DPP, navíc s členem statutárního orgánu, je tu velký problém. A jste to Vy, kdo odpovídá za to, jak byl ten případ zaúčtován. Proto je Váš opatrný postoj správný.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.