Vložil lake, 19. Květen 2010 - 17:16

V jiné diskusi zazněl názor, že SVJ získá právní subjektivitu teprve někdy později po svém vzniku. Není tomu tak. Okamžik vzniku SVJ je zároveň okamžikem, kdy společenství vlastníků získává právní subjektivitu. Tyto dvě věci nelze od sebe oddělit.
---------------------------------------------------------------------------
1. Vklad prohlášení vlastníka budovy
Okamžikem vkladu Prohlášení do katastru se "budova" mění na "dům s byty a nebytovými prostory" podle ZoVB. Vznikají tím jednotky a společné části domu. Od tohoto okamžiku se veškeré rozhodování mezi vlastníky jednotek děje podle ZoVB. Správy domu se ujímá osoba označená v Prohlášení vlastníka (§ 4 odst. 2 písm. h ZoVB).

2a. Vznik společenství vlastníků jednotek
Po naplnění podmínek § 9 odst. 3 (pět jednotek, tři navzájem různí vlastníci) vzniká SVJ jako právnická osoba. Má samozřejmě od daného okamžiku právní subjektivitu. Má své stanovy (371/2004 Sb.) a má též osoby plnící (nedobrovolně) funkci orgánů společenství podle § 9 odst. 9 ZoVB. Nemá zatím IČ a není zapsáno do rejstříku.

2b. Vznik společenství pod křídly původního družstva
Při naplnění podmínek § 9 odst. 4 (pokles podílu původního družstva pod 1/4) rovněž vzniká SVJ jako právnická osoba. Má stanovy. Namísto osob "plnících funkci orgánů společenství" funguje nadále původní družstvo podle § 9 odst. 10.

3. Volba statutárního orgánu
Volbou svého statutárního orgánu společenství získává způsobilost vykonávat správu domu a fakticky se této správy i ujímá. Tím končí správa osobou zapsanou v Prohlášení, nebo původním družstvem. Individuální smlouvy mezi dosavadním správcem a jednotlivými vlastníky bytů pozbývají tímto okamžikem účinnosti.

4. Zápis do rejstříku
Registrací statutárního orgánu rejstříkovým soudem dojde ke "zviditelnění" SVJ navenek a zároveň k přidělení IČ. Dále může následovat založení bankovního účtu, případně podepsání smlouvy o správě mezi SVJ a novým (nebo starým) správcem, uzavření smluv o dodávkách energií, tepla a vody.

A pak už to všichni znáte ...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.