Vložil lake, 21. Únor 2016 - 12:01

Popletený je už samotný nadpis, který zmiňuje jakýsi úvěr.

Ani prodávající, ani Vy jako kupující žádný úvěr nesplácíte. Vždyť jste si žádný úvěr nevzal. V první řadě si uvědomte, že úvěr splácí vždy ten, kdo si v bance ten úvěr sjednal. Vás se to nijak přímo netýká. Avšak čtěte dále.

V lepším případě je prodávající stále dlužníkem vůči SVJ, a splácí svůj dluh z roku 2008 (což není žádný úvěr) podle písemně sjednaného splátkového kalendáře. To se vás netýká, jestliže jste smluvně nepřevzali povinnost uhradit zůstatek jeho dluhu, ani neexistuje zástavní právo na jednotce (což by mělo být zapsáno v katastru).

Dbejte, aby SVJ i nadále vymáhalo dlužné částky na svých dlužnících. V mnoha SVJ se totiž výbor pokouší o průhledný podvod, když nabyvateli jednotky se předepíše splácení cizího dluhu. Podvodníci ve výboru doufají, že si toho nevšimnete a začnete tento cizí dluh hradit namísto skutečného dlužníka. Pokud jste si nic takového nesjednal v kupní smlouvě, nemáte takovou povinnost ani vůči SVJ, ani vůči prodávajícímu. Vždyť jste mu uhradil plnou cenu bytu.

Jde-li o ten horší případ, pak účetnictví SVJ je sešvindlováno, vlastníci jednotek nikdy nezačali hradit své dluhy, ani je k tomu SVJ nikdy nevyzvalo, ani neexistují smlouvy s dlužníky o splácení. V tomto případě jsou již promlčeny veškeré nároky SVJ plynoucí z toho, že v roce 2008 právnická osoba opravila či zlepšila majetek tehdejších vlastníků jednotek. SVJ nemá čím splácet svůj dluh vůči bance. Zřejmě dlouhodobě zpronevěřuje vybírané zálohy na správu domu ke splácení svého vlastního úvěru. SVJ je vytunelováno. Vítejte v reálném světě. Co to pro Vás bude znamenat uvádím v následujícím odstavci.

Při neexistenci smluv o splátkovém kalendáři došlo již k promlčení veškerých nároků SVJ vůči dlužníkům. Někteří tehdejší vlastníci jednotek stále v domě vlastní jednotku a cosi zatím dobrovolně hradí, neboť je SVJ uvedlo v omyl. Horší je to u těch, kdo svou jednotku již zcizili. SVJ nikdy nemělo ani dnes nemá právní páku, aby je přinutilo splatit co jsou stále dlužni. Dojde-li k finančí nedostatečnosti SVJ, může se věřitel (banka) obrátit přímo na nynější vlastníky jednotek, neboť ti ze zákona ručí za dluhy společenství podle svých spoluvlastnických podílů.

Tento zákonný ručitelský závazek jste převzal, aniž byste si zjistil jeho výši, stav splácení a stav „finančního zdraví“ SVJ. Váš přístup při koupi bytu byl chybný a lehkomyslný. Nezjistili jste si jaká je výše dluhů SVJ, jaká je struktura těchto dluhů a jak má SVJ zajištěno, že bude mít do budoucna dostatek prostředků na splácení.

Příklad: Jestliže tento prodávající odmítne splatit SVJ nevymahatelných 100000 Kč, a Váš spoluvlastnický podíl je 1/28, pak připadá na Vás ručitelský závazek ve výši 3571 Kč. Ručíte ovšem za všechny dluhy SVJ, což je částka mnohem vyšší. Stejná komplikace nastane, jestliže kterýkoliv současný vlastník zcizí jednotku, nebo se dovolá promlčení svého dluhu, nebo zemře a námitku promlčení vznese dědic.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.