Vložil Otto (bez ověření), 16. Únor 2016 - 12:14

Arveno,

v první řadě si uvědomte, že změna účelu užívání jednotky znamená zároveň změnu prohlášení.

Oba zmíněné výklady z Vámi vzpomínané diskuse dle Ivang i lake nejsou správné. Proč z oné diskuse ignorujete můj výklad postupu KÚ doložený citací pokynů? Výklad platí podle ČKÚZ na všechny jednotky, tj. i vzniklé podle ZoVB.

Potřebná je písemná dohoda dotčených vlastníků písemně odsouhlasená vlastníky jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení, a to i když nejsou stranami dohody viz. § 1169 NOZ. Navíc musí být k návrhu na vklad přiloženo i usnesení shromáždění vlastníků jednotek o schválení změny podle § 1208 písm. f) NOZ. Pokud nebudete podle pokynů postupovat, KÚ Vám změnu nezapíše.

Cituji znova z Pokynů č.44 ČÚZK http://www.cuzk.cz/…K-31–42.aspx Čl.8 odst.2

„Změna prohlášení 2.1 Vlastníci jednotek mohou prohlášení změnit. Ke změně prohlášení se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek . Účinnosti dohoda nabývá, pokud s ní v písemné formě souhlasí vlastníci jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení, a to i když nejsou stranami dohod y. Změna prohlášení podléhá schválení shromážděním společenství vlastníků. 2.2 Z měněn é údaj e v prohlášení vlastníka týkající se vymezení jednotek , spoluvlastnických podílů na společných částech domu a pozemku a pozemku nebo staveb funkčně souvisejících s provozem a správou domu a s užíváním jednotek se do katastru nemovitostí zapíší vkladem na základě dohody dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností, která je v písemné formě odsouhlasena vlastníky jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení (§ 1169 občanského zákoníku) ; k ód listiny 101/717 – „Dohoda vlastníků jednotek podle § 1169 zá k . č. 89/2012 Sb.“. Vedle uvedené dohody musí být k návrhu na vklad přiloženo i usnesení shromáždění vlastní ků jednotek o schválení změny podle § 1208 písm. f) občanského zákoníku a v případě, že dotčená jednotka je zatížena, i souhlas oprávněné osoby z věcného práva . 2.3 Z měněn é údaj e v prohlášení vlastníka týkajících se změny způsobu využití jednotek se zapíší do katastru nemovitostí způsobem zápisu jiných údajů na základě dohody dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností, která je v písemné formě odsouhlasena vlastníky jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení (§ 1169 občanského zákoníku) ; k ód listiny 101/717 – „Dohoda vlastníků jednotek podle § 1169 zá k . č. 89/2012 Sb.“. Vedle uvedené dohody musí být k návrhu na zápis změny přiloženo i usnesení shromáždění vlastníků jednotek o schválení změny pod le § 1208 písm. f) občanského zákoníku a v případě, že dotčená jednotka je zatížena, i souhlas oprávněné osoby z věcného práva.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.