Vložil lake, 12. Únor 2016 - 18:56

Dohoda s bývalým správcem byla výjimkou z ujednání, obsaženého v prohlášení vlastníka budovy. Tato dohoda zavazovala vlastníky jednotek pouze po tu dobu, kdy správcem byla osoba uvedená v prohlášení.

Jakmile SVJ již v domě vzniklo a zvolilo svůj statutární orgán, pak tím dnem D se samo stalo správcem společných částí domu. Původní správce měl ukončit správu a předat dokumenty a finanční prostředky novému správci – právnické osobě SVJ. Tím jeho činnost skončila. Jakékoliv dřívější ujednání mezi bývalým správcem a vlastníky jednotek se tím stalo obsoletní (nadbytečné) a vzájemně nevymahatelné.

Ode dne D již platí pouze způsob přispívání na správu podle prohlášení vlastníka, tedy podle spoluvlastnických podílů. Vlastníci totiž vstoupili do právního vztahu s novým správcem domu a přispívají na účet SVJ. Původní „vnucenou“ smlouvu s bývalým správcem nelze aplikovat, protože bývalý správce již není účastníkem právních vztahů.

Pokud by se mělo i nadále pokračovat v dosavadním způsobu placení, měla by být sjednána nová dohoda vlastníků jednotek o odlišném způsobu přispívání, a tato dohoda by se stala součástí změněného prohlášení vlastníka budovy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.