Vložil lake, 12. Únor 2016 - 9:12

Paní Klainová,

je bezvýznamné jakou snahou byl veden výbor. Měli zákonnou povinnost konat s péčí řádného hospodáře. Neměli povinnost „prospět ostatním vlastníkům“. Takovou povinnost jim žádný zákon neukládá. Naopak zákon jim bez výjimky ukládá v § 2900 NOZ, že „každý [je] povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného“.

K vaší argumentaci: Když budete řídit auto a spolujezdci Vás poprosí, abyste sjela ze silnice do potoka, uděláte to, abyste jim vyhověla? Až bude tu nehodu a zranění vyšetřovat policie, zkuste jim vysvětlit, že jste byla vedena snahou jim prospět, a že to po Vás žádali. Jestliže použijete argument že jste „nedomyslela své počínání“, není to polehčující okolnost. Spíše přijdete o řidičský průkaz pro nezpůsobilost.
--------------------------------------------------------------------------

Opakuji, že Váš příklad nemá vůbec nic společného s účetní ztrátou. Pokud členové výboru neprovedli daňovou optimalizaci a neřádným hospodařením vznikla majetková škoda, není to v žádné příčinné souvislosti s tím, že SVJ bylo snad na konci účetního období ve ztrátě. To jsou dvě různé věci.

  • Napsala jste: „Vlastníci spokojení s novým vybavením společných prostor se ve výše uvedeném příkladu prostě na daň z příjmů poskládají, i když jste tuto možnost zavrhl.“

Toto není pravda. Protiřečíte si. Vyjádřil jsem se pouze odmítavě k návrhu, že by vlastníci jednotek měli podle stanov vždy a bez výjimky uhradit „ztrátu“ SVJ. To je naprostý ekonomický i právní nesmysl. Nešlo by to vůbec účetně provést.

Vy nyní popisujete něco zcela jiného: ne uhrazení „ztráty“, nýbrž dar, který by vlastníci měli věnovat SVJ, přičemž výše daru je shodná s daňově neuznatelným výdajem SVJ podle § 25 ZDP (38000 Kč). Tak vidíte. Už jsem vám přece jednou napsal, že s účetní ztrátou na konci účetního období Váš příklad vůbec nesouvisí. Podle Vašeho popisu by šlo o jinou platbu, z jiného právního důvodu, a nejspíše i v úplně jiné výši.

Ať tak či tak, navržené znění stanov je naprostý nesmysl, který nemá ve stanovách co dělat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.