Vložil N. Klainová (bez ověření), 11. Únor 2016 - 23:23

Pane lake, napsal jste: „Samé nesmysly. Naprosté nesmysly. Obludné nesmysly. Ztráta je jen číslo. Neznamená to, že by měl vlastník právnické osobě něco platit!!! Ztráta je pouze výsledek závěrkových účetních operací.“

Tato slova může napsat jen člověk, který viděl účetnictví z rychlíku. SVJ může za jistých okolností, jejichž podrobné a názorné vysvětlení přesahuje rámec tohoto portálu, ztrátu vykázat. Ale jeden příklad bych tu snad mohla uvést.

SVJ má v účetnictví 2015 zaúčtován nárok na smluvní pokutu 200 tis. Kč jako pohledávku a výnos, což je správně.

Při schvalování účetní závěrky začátkem roku 2016 shromáždění rozhodlo o převodu zisku do fondu ze zisku. Výbor neznalý účetnictví navrhl shromáždění, že by mohl být fond ze zisku použit na obnovu vybavení společných prostor. Návrh byl schválen, a protože na BÚ byla potřebná částka, bylo v roce 2016 z fondu pořízeno nové vybavení společných prostor. Nikoho přitom nezajímalo, že ty peníze na BÚ nebyly určeny na utrácení, ale na výplatu přeplatků záloh na služby. Účetně bylo všechno v pořádku.

Někdy v dubnu 2016, kdy se měly přeplatky záloh vyplácet, byla na štěstí smluvní pokuta předepsaná v minulém roce skutečně přijata. Vlastníci o své přeplatky záloh nepřišli.

SVJ však v roce 2016 vznikla povinnost zaplatit daň z příjmů ve výši 19 %, tj. 38 000 Kč. A výnos k tomuto nákladu jaksi chyběl, protože ten byl ve výkazu Z/Z už v roce 2015. Logicky tedy vznikla ztráta.

Nemá-li SVJ ve stanovách povoleno použít zálohy na správu na úhradu případné ztráty, což je podle mého názoru správně, z čeho se ta pokuta bude hradit?

Já pro tento případ radu mám. Je na www.klaiex.webnode.cz v rubrice Postupy – Správa, a to v příspěvku „Výnosy SVJ, účtování, vykazování a zdaňování“ zpracovaném formou názorného příkladu. Je však určená jen členům KPÚ. Tady bych za ni nasbírala akorát plno mínusů.

Podmínky členství jsou v rubrice KPÚ, E-shop. Po jejich splnění Vás ráda zaregistruji.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.