Vložil Petr Piskač MBA, 25. Únor 2016 - 10:50

Dobrý den,

toto bývá velmi často argument v mnoha domech, kde se modernizace výtahů řešila či ještě řeší. U rekonstrukcí výtahů (modernizací) je situace oproti výstavbě nového výtahu mnohem jednodušší a jasnější.

Přesně jak je popsáno níže platí, že v Prohlášení vlastníka je jasně definováno, co je soukromé vlastnictví (byt, nebytový prostor) a co je již ve společném vlastnictví. Pokud jde o dům staršího data, pak téměř jistě bude platit, že výtah je společná věc, náležející domu a podíl na společné věci mají všichni vlastníci (velikostně dle svých vlastnických podílů). Tj. měli by se na nákladech za modernizaci podílet i vlastníci v přízemí.

Pozor! Nemusí však platit následující náklady – tj. samotný provoz výtahu (elektřina, náklady s údržbou provozu, atd.). Ale přiznejme se, který z obyvatel přízemí se tu a tam nesveze např. ke sklepům do suterénu, když něco přenáší/převáží? To se dá ale řešit např. čipovým systémem. Kdo má elektrický čip, ten jede. Čipový systém toho umí ale mnohem více: např. přesně evidovat jízdy, definovat nejvytíženější stanice, atd.

Mějte se hezky! S úctou k vám

Petr Piskač, MBA Autor je Projektovým manažerem fy Výtahy Příbram s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.