Vložil lake, 12. Únor 2016 - 16:12

Vítku, četl jste a porozuměl znění zákona? O svém majetku rozhodují podle § 11 odst. 5 ZoVB vlastníci jednotek. Nerozhoduje SVJ – právnická osoba. Vždyť v zákoně je to uvedeno černé na bílém.

Psal jsem o tom velmi podrobně jinde, i s mnoha citacemi z konstantní judikatury: http://www.portalsvj.cz/…tnika-stavby. Najdete tam jedenáct judikátů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu. To by Vám mohlo stačit.

Budu zde namátkou citovat z jednoho z mnoha rozsudků k věci; Nejvyšší soud judikoval:

„Nejvyšší soud totiž považuje za zcela zjevné, že (…) způsobilost společenství vlastníků bytových jednotek mít práva povinnosti, jakož i způsobilost k právním úkonům je omezena na věci správy domu a další činnosti vymezené v ustanovení § 9 odst. 1 zákona o vlastnictví bytů. Do pravomoci shromáždění jakožto orgánu právnické osoby s takto omezenou způsobilostí přitom nemohou spadat úkony, k nimž společenství není způsobilé (a jimiž navíc bez výslovné zákonné úpravy zasahuje do již nabytých vlastnických práv vlastníků jednotek).
Uvedený závěr považuje Nejvyšší soud za natolik jednoznačný, že neshledává důvodu k jeho potvrzení připustit v projednávané věci dovolání podle § 237 odst. 1 písm. c/ o. s. ř.“

Usnesení Nejvyššího soudu 29 Cdo 406/2010, ze dne 30.11.2011

Takže – parafrázováno: Ve věcech týkajících se změny společné věci jsou oprávněni pouze vlastníci jednotek, kteří mezi sebou rozhodují podle § 11 odst. 5 ZoVB. Oprávněno však není SVJ, které funguje jako pouhý slouha, údržbář a opravář domu. Přečtěte si to v § 9 odst. 1 ZoVB, na který Nejvyšší soud odkazuje. Soud zdůraznil, že k rozšíření právní způsobilosti SVJ(2000) by musela existovat výslovná právní úprava, což není splněno. Změna v definici správy domu nastala až u SVJ(2012) podle NOZ.

Zákonodárce definoval v § 9 odst. 1 ZoVB pojem „správa domu“ jako taxaivní (úplný) výčet činností. Do tohoto výčtu však zákonodárce nezahrnul technické zhodnocení majetku vlastníků jednotek (nástavby, přístavby, vestavby, rekonstrukce a modernizace).

Berte to jako nezpochybnitelný fakt. Pravdu z hlediska práva mám já. Vy máte pouze ničím nepodložený dojem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.