Vložil lake, 11. Únor 2016 - 7:44

Pane Poznámko, SVJ samozřejmě může provést technické zhodnocení cizího majetku. Nejde o nic irelevantního. Zhotovitel neúčtuje o svých nákladech jako o technickém zhodnocení svého majetku; to je triviální skutečnost, kterou není třeba zdůrazňovat.

Jestliže na tomto portálu mluvíme o opravách, jsou tím míněny opravy společných částí domu. Jestliže na tomto portálu mluvíme o technickém zhodnocení, míníme tím technické zhodnocení společných částí domu.

Při tom je bezvýznamné kdo toto technické zhodnocení majetku pro vlastníky zajistil či provedl. Mohla to být právnická osoba Bytostav s.r.o., nebo právnická osoba SVJ, nebo Franta Šramota, nebo kdokoliv jiný.

Pod účetní a daňový pojem „technické zhodnocení“ nespadají údržba ani opravy. Pod TZ se zařazují rekonstrukce a modernizace, stavební úpravy (nástavby, přístavby a vestavby). U rekonstrukcí a modernizací však účetní předpisy stanoví minimální limit 40000 Kč, jinak se považují pouze za opravu.

Není tedy problém rozlišit, zda v konkrétním případě se ve vztahu ke společným částem domu jedná o údržbu, opravu či technické zhodnocení majetku vlastníků jednotek. Podle toho se posuzuje právní způsobilost SVJ(2000) rozhodnout a provést takový zásah do cizího majetku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.