Vložil Babule (bez ověření), 4. Únor 2016 - 3:58

Dobrý den všem

Během vánočních svátků jsem obdržela od výboru návrh nových stanov upravený dle NOZ s podmínkou, že vyjádření má výbor obdržet do 4.ledna 2016. Dále sděluji, že do té doby žádná diskuse mezi vlastníky SVJ k těmto stanovám neproběhla. Jelikož jsme SVJ, které vzniklo před 1.1.2014, respektive ze zákona v roce 2010, tak aniž jsem stačila nastudovat předložené stanovy, tak jsem písemně odmítla tento návrh nových stanov se zdůvodněním že v současných platných stanovách máme uvedeno:

  • Název: Společenství vlastníků ulice a č. budovy, kde se SVJ nalézá včetně adresy sídla (ulice, č. domu, obec a směrovací číslo), která je stejná, tj. v budově SVJ.
  • Výbor má pět členů (Pozn. kontrolní komisi nemáme)

a tím by SVJ nemělo být v rozporu s rejstříkovým soudem.

  • dále jsem uvedla, že přijmutím stanov dle NOZ dochází ke změně vlastnických vztahů uvnitř společenství.
  • dále jsem uvedla, že v případě, že SVJ nebude v souladu s požadavky rejstříkového soudu, tak pravděpodobně bude SVJ vyzváno bez sankcí k nápravě.
  • přiložila jsem i Vyjádření-zprávu Ministerstva pro místní rozvoj ČR, právní vyjádření vedoucí oddělení JUDr. Pavly Schödelbauerové, které na těchto stránkách bylo publikované.

V dalších dnech jsem stanovy prostudovala a jen jsem se přesvědčila, že můj nesouhlas s návrhem těchto stanov je oprávněný a to především z důvodů, že obsahují §1208 NOZ. Další zajímavosti nebudu uvádět.

3.2.16 jsem dostala od členky výboru toto mailové vyjádření:

"Jménem výboru SV ..... Vám zasílám stanovisko advokáta k Vašemu vyjádření ke změně stanov: Není pravda, že by se SVJ nemuselo řídit NOZ.

  • Povinnost změny názvu SVJ (tak, aby tam bylo slovo Praha) je do dvou let od účinnosti NOZ, tj. do 1.1.2016. Mírné prodlení určitě není na závadu, ale zároveň není důvod změnu odkládat až do případné výzvy soudu (tj. postupovat v rozporu se zákonem, dokud se na to nepřijde). Povinnost přizpůsobit stanovy NOZ je do 1.1.2017, je tedy zcela na místě obě změny spojit. Dva roky od účinnosti NOZ je dostatečně dlouhá doba, aby navržení stanovy byly funkční.
  • Nedochází ke změně vlastnických vztahů uvnitř společenství.
  • Není pravda, že SVJ vzniklá před 1.1.2014 nemusí stanovy přizpůsobovat NOZ."

Tak a teď jak postupovat dál. Jelikož vlastníci neví, co je změnou stanov dle NOZ čeká (hlavně netuší, že změnou stanov dojde k omezení jejich vlastnických práv k bytu a pravděpodobně v budoucnu i k žalobám), tak zřejmě tyto stanovy schválí…, protože co řekne advokát, tak je pravda… – tím se nechci dotknout jejich práce, protože v tomto právním zmatku není jednoduché se vyznat.

Děkuji za vyjádření.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.