Vložil ivanq, 29. Leden 2016 - 16:15

Člen výboru nemůže jen tak říci „odcházím, dejte mi pokoj.“ Odstupující funkcionář musí dodržet určitý postup, aby svou nedbalostí a nezodpovědností nezpůsobil škodu, a aby byl čas na jeho postup reagovat.

Že dva členové výboru odcházejí, to neznamená, že musí odejít i předseda. Ten zůstává ve funkci se vší odpovědností dál.

Další postup záleží na tom, co máte napsáno ve veřejném rejstříku o tom, jak vystupuje SVJ navenek. Jestliže např. při právním jednání kdy se vyžaduje písemná forma musí být podpis předsedy a jednoho člena výboru, potom v těchto případech, které očekáváte v budoucnosti, budete mít problém.

Jak by měl předseda postupovat?

Nejdříve by měl poučit oba odstupující, že svoji rezignaci musí podat písemně (na adresu sídla SVJ s uvedením důvodu) a že dokud jejich rezignaci nevezme na vědomí shromáždění vlastníků, musí dál plnit svoje povinnosti. Ty dva měsíce, o kterých se píše ve stanovách, jsou vyhrazeny právě pro to, aby tento proces mohl v klidu proběhnout.

Druhým krokem by mělo být svolání shromáždění vlastníků. Programem by mělo být projednání rezignace příslušných dvou členů výboru. Usnesením by např. mohlo být to, že tříčlenný výbor se ruší (a současný předseda výboru se odvolává) a jako statutární orgán se podle § 1205 NOZ volí předseda společenství vlastníků. (Do funkce předsedy společenství může být zvolen bývalý předseda výboru.)

Třetím krokem by byla změna ve stanovách a další obvyklý administrativní postup.

Poznámka: Naznačené řešení není jediné možné; další možná řešení je možné odvodit studiem minimálně § 1158 až §1222 NOZ a dalších.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.