Vložil lake, 13. Leden 2016 - 23:41
  • Ik píše: „Nevím jestli p.Lake se mnou bude souhlasit, ale do stanov, které musí do konce letošního roku být změněny v souladu s NOZ je nutno zapracovat určení pravidel pro správu domu a pozemku, …“

Tak s tím určitě nebudu souhlasit! Není to pravda.

„Pravidla pro správu společných částí domu, popřípadě domu jako celku“, jsou totiž od samého počátku povinně součástí prohlášení vlastníka budovy, viz § 4 ZoVB. Je tomu tak od okamžiku rozdělení domu na jednotky a společné části, tedy od doby před vznikem SVJ(2000) jako právnické osoby. Změna či rozšíření těchto pravidel je možná jedině přes změnu prohlášení vlastníka budovy (se souhlasem všech dotčených vlastníků jednotek).

SVJ(2000) a stanovy SVJ(2000) s tím nemají nic společného. Toto SVJ je pouhý sluha a správce cizího majetku.

Je tedy vyloučeno, že by se taková pravidla měla najednou objevit ve stanovách SVJ(2000). Co mají obsahovat stanovy SVJ(2000) určuje § 9 odst. 14 ZoVB. Pravidla pro správu domu zde nejsou zmíněna, protože jsou uvedena již v prohlášení. Stanovy SVJ(2000) podle ZoVB obsahují „práva a povinnosti členů společenství“. To je něco jiného – jde o členská práva a povinnosti, uplatňovaná mezi členem a právnickou osobou.
--------------------------------------------------------------------

Naproti tomu u právnické osoby SVJ(2012) podle NOZ je tomu jinak. Podle § 1200 NOZ jsou součástí stanov „pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí“. To je jeden z (nepřekonatelných) rozdílů mezi právní způsobilostí a svéprávností SVJ(2000) a SVJ(2012).

Připomínám, že tyto dvě právnické osoby nelze směšovat dohromady. Nelze ani svévolně nahrazovat obsah stanov SVJ(2000) za obsah stanov SVJ(2012). Šlo by o absolutně neplatné ujednání. Podle NOZ totiž platí:

89/2012 Sb. § 15
(1) Právní osobnost je způsobilost mít v mezích právního řádu práva a povinnosti.
(2) Svéprávnost je způsobilost nabývat pro sebe vlastním právním jednáním práva a zavazovat se k povinnostem (právně jednat).
89/2012 Sb. § 16
Právní osobnosti ani svéprávnosti se nikdo nemůže vzdát ani zčásti; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu.

Abych to shrnul: Domovní řád může být v SVJ(2000) součástí stanov, ale nemůže nahrazovat či odlišně upravovat to, co je již o správě společných částí uvedeno v prohlášení vlastníka budovy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.