Vložil lake, 10. Leden 2016 - 8:31
  • Ivanq napsal: „ta větička, že „Prodávající prohlašuje …“, se váže k § 1186 odst. 2 NOZ, který zní (řečeno laicky): Když někdo prodává svůj byt, musí předložit kupujícímu potvrzení, že nemá žádné dluhy u SVJ. Potvrzení si musí vyžádat od výboru SVJ.“

To je nesmysl hned dvakrát.

Za prvé: ustanovení § 1186 NOZ se netýká jednotek(1994) a SVJ(2000). Toto ustanovení dopadá pouze na jednotky(2012) v domě se SVJ(2012). V NOZ chybí přechodové ustanovení pro právní vztahy podle ZoVB, naopak podle § 3063 NOZ platí, že se i nadále uplatňují dosavadní právní předpisy. Pan mik-ros nebyl povinen získávat žádné potvrzení, ani nebyl povinen je předat kupujícímu.

Za druhé: Obsah § 1186 je úplně jiný, než zde tvrdí ivanq. V ustanovení § 1186 nejsou zmíněny ani řešeny jakékoliv existující dluhy převodce vůči SVJ, nýbrž pouze ty dluhy související se správou domu a pozemku, které PŘEJDOU na nabyvatele jednotky.

Při tom je zřejmé, že u pana mikrose nebyly žádné dluhy, které by přešly na nabyvatele jednotky. Pan mik-ros jako převodce si s nabyvalelem žádný přechod dluhů nesjednali. Pan mik-ros má tedy stále dluh vůči SVJ za zateplení domu. Na tom se nic nezměnilo. Pravda, společenství dosud nezačalo ten dluh vymáhat, a je nejspíš už promlčen – ale to na věci přece nic nemění. Nejde o dluh, který by přešel na nabyvatele jednotky automaticky.

Ostatně ani v SVJ(2012) nemůže dluh sám přejít na jiného jen tím, že SVJ snad na výzvu převodce napíše na nějaký kus papíru nějakou částku.
--------------------------------------------------------------------

Pan ivanq se dále rozsáhle zmiňuje o jakémsi spoření na jakési budoucí zateplení. To určitě nebylo předmětem dotazu pana mik-ros. Ten se vůbec nezmínil o nějakém skládání záloh na budoucí zateplení.

Pro úplnost uvádím: Ani pan mik-ros, ani nabyvatel jednotky, nikdy neměli, nemají a nebudou mít povinnost hradit ani korunu jako dlouhodobé zálohy na budoucí zateplení domu. Zateplení je technické zhodnocení a to je mimo právní způsobilost právnické osoby SVJ(2000) podle § 9 ZoVB. Nejde tedy z hlediska právnické osoby o náklad na správu domu vykonávanou právnickou osobou. Proto na tento účel není SVJ oprávněno ani předepsat, ani vymáhat dlouhodobé zálohy podle § 15 odst. 2 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.