Vložil lake, 10. Leden 2016 - 8:25
  • Pub podlehl rozšířenému omylu, když napsal: „Jeli tedy v kupní smlouvě psáno: „Prodávající prohlašuje, že na předmětu koupě nevážou žádné dluhy“, … pak to zjevně a nepochybně je nepravdivé ujištění.“

Pub se mýlí.

Pan mik-ros nedal kupujícímu žádné nepravdivé ujištění! Naopak: pan mik-ros zcela v souladu s právním stavem uvedl, že na prodávané jednotce neváznou žádné dluhy. Dluh váznoucí na jednotce by byl jedině dluh, jištěný zástavním právem, a ten by byl uveden na listu vlastnictví v katastru.

Vysvětlil jsem zde, že pan mik-ros dosud neuhradil svůj příspěvek za dříve provedené zateplení domu. Má tedy nepochybně stále osobní dluh vůči SVJ. (Zda jde o dluh již promlčený – to nevíme.) Nebyl však povinen o tom informovat kupujícího. To je závazkový vztah pouze mezi panem mik-ros a SVJ. Jistěže mohl kupujícího informovat o svých dluzích, kdyby byl měl za cíl, aby na kupujícího jeho dluh přešel.

  • Mohl například ujednat v kupní smlouvě, že nabyvatel přejímá jeho dluh a že nastoupí jako dlužník na jeho místo, dá-li k tomu věřitel souhlas původnímu dlužníku nebo přejímateli dluhu (§ 1888 odst. 1 NOZ). Do kupní smlouvy však prodávající nic takového neuvedl, ani nebyl povinen uvést.
  • Mohl například ujednat v kupní smlouvě, že nepřivolí-li věřitel (SVJ) k převzetí dluhu nebo odmítne-li k němu dát souhlas, nabyvatel jako přejímatel dluhu má vůči dlužníku povinnost zařídit, aby dlužník nemusel věřiteli plnit (§ 1889 NOZ). Do kupní smlouvy však prodávající nic takového neuvedl, ani nebyl povinen uvést.

Nelze vyčítat panu mik-ros, že jako prodávající nesdělil kupujícímu tuto pravdivou informaci o situaci v jeho SVJ:

Tak, pane Nováku, a jsme dohodnuti. Teď podepíšeme tu kupní smlouvu. Ještě Vám k tomu řeknu pár poznámek. 

SVJ v našem domě provedlo zateplení před čtyřmi lety, ale nezaplatil jsem za to ani korunu. Výbor SVJ je úplně neschopný a nezačal dodnes na nás, vlastnících jednotek, vymáhat příspěvky na úhradu toho zateplení. Takže je to všechno už nejspíše promlčené. 

Jo, a abych nezapomněl: to, co po Vás budou požadovat jako fond oprav, určitě neplaťte. To je protizákonný požadavek. Mají v tom nepořádek. 

A pokud budou požadovat zálohy na správu domu, dejte si pozor: výbor průběžně zpronevěřuje vybírané peníze na úhradu vlastního dluhu SVJ u banky. To trvá už léta. Až se budete ptát, kde jsou ty našetřené zálohy na budoucí opravy, zjistíte, že SVJ je vytunelované a dluhy vlastníků jsou promlčené. 

Tak, pane Nováku, a teď podepíšeme tu kupní smlouvu, že. Jejda, Vy jste ji teď roztrhal! Vy odcházíte? Pane Nováku, počkejte přece! Neutíkejte, hej! Vždyť už jsme byli dohodnuti …

Co myslíš, milý čtenáři: měl pan mik-ros říci kupujícímu čistou pravdu, nebo bylo pro něj lepší, když si to nechal pro sebe?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.