Vložil Cyril (bez ověření), 9. Leden 2016 - 16:45

Pane Vlastiks-u,

udavačem by mělo být dítě, které popíše, co vidí: „Ten král je nahý…!“? To by pak na tomto portále bylo velké zmatení pojmů!

Zde by mě třeba zajímal skutečný význam sousloví „nahlížet do dokumentů, dokladů atd.“ – To jako opravdu není zcela samozřejmě míněno, že do nich mohu nahlížet, kdykoli mám volnou chvíli soustředit se na tyto svoje záležitosti, kdykoli si potřebuji něco ověřit, propočítat… anobrž se musím vrátit ze zahraniční cesty, přerušit dovolenou, nechat se převézt sanitkou, abych nahlédl v kanceláři nebo bytě pana předsedy výboru?

Staří latiníci říkali: „Clara pacta, boni amici.“ – „Jasné úmluvy dělají dobré přátele.“ – Jasně, přehledně a v úplnosti poskytnuté podklady ze mě udělají platného účastníka zasedání shromáždění SVJ.

Věřím, že někteří statutáři tápou, jak na to, jejich postavení není snadné – pak je ovšem mnohem lepší, když jim to legislativa usnadní, třeba vzorovými dokumenty – stanovami v první řadě.

Současná praxe je velmi alibistická, když nechá statutáře na slepo podepsat, že jsou znalí a způsobilí ve všem a ve všech směrech – když toto prostě být nemůžou (alespoň ne okamžitě…) – a čím víc studují, tím víc tápou, taky vidí, že se už mezitím semtam „utli“, tak začnou kolem sebe sekat, umlčovat „hlas lidu“, prostě jak to známe.

Je ale nezbytné:

Pro statutáře: Povinnost být transparentní a otevřeně, srozumitelně a v úplnosti informovat.

Pro vlastníka/člena: Povinnost vyžadovat transparentnost a vymáhat otevřené, srozumitelné a úplné informace.

Že je to pro statutáře moc práce?

Jak může být dobrým a odpovědným hospodářem svěřeného majetku, kdo ho nemá ani specifikován (popsán, vyčíslen, vyhodnocen) – v momentě, kdy zaň proti podpisu přebírá odpovědnost – pak ve svém volebním období zachycuje, popisuje, vyčísluje a vyhodnocuje proměnné – a proti podpisu ho předává nástupci?

Kdyby to výbor a kontrolní komise nezvládali, mohou přece nechat vytvořit komisi, která toto dá do pořádku a pomůže sledovat, aktualizovat, pomůže vysvětlit shromáždění. Kdo se umí dívat (conditio sine qua non – nutné podmínky pro výkon dobrého manažera), takové schopné lidi kolem sebe najde (nebo si je SVJ najme – je to dobrá investice!).

A tak by mohl končit příběh s názvem: Jak se možný udavač za pomoci osvíceného statutáře (nebo dobré novely NOZ) stal platným pomahatelem…

Cyril

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.