Vložil Evžen (bez ověření), 4. Leden 2016 - 11:57

Pane lake uvedl jste:

" Jak Evžen, tak Arveno se mýlí zásadním způsobem, jestliže předpokládají, že hlasování per rollam je vždy spojeno se sníženým kvorem. Samozřejmě tomu tak není: zákon nic takového neobsahuje a důvodová zpráva k NOZ to vysvětluje dostatečně jasně. Snížené kvorum podle § 1214 platí pouze při opakovaném rozhodování o téže věci po tom, co řádně svolané shromáždění o věci nerozhodlo pro svou nezpůsobilost usnášet se. Čtěte NOZ."

Rozhodování mimo zasedání upravuje § 1210 v odst. 1 a 2. Dle odst. 1 jde o rozhodování (per rollam) v případě, že nebylo předchozí svolané shromáždění způsobilé usnášet se. Dle odst. 2 jde o všechny ostatní případy, pokud to připustí stanovy.

Rozhodování mimo zasedání upravuje § 1214 a podle něho se rozhodnutí přijímá většinou hlasů všech vlastníků jednotek, ledaže stanovy vyžadují vyšší počet hlasů (v případě změny velikosti podílů nebo změny poměru výše příspěvků pak souhlasem všech vlastníků jednotek). Nikde není v tomto ustanovení zmínka o tom, že by se mělo vztahovat pouze na rozhodování mimo zasedání upravené v odst. 1 a nemělo vztahovat na rozhodování mimo zasedání upravené v odst. 2 § 1210, jak tvrdíte. Zákonnému ustanovení nelze přikládat jiný význam, než jaký plyne z vlastního smyslu slov v jejich vzájemné souvislosti.

Odkázal jste se na důvodovou zprávu, která má podle vás jasně potvrzovat váš výklad. Není tomu tak, důvodová zpráva nic takového co tvrdíte nepotvrzuje. Cituji z DZ tu část, kterou jste měl na mysli:

„K § 1210
Z praktických důvodů se navrhuje umožnit přijmout rozhodnutí také mimo zasedání. Případy, kdy tak lze učinit, návrh dělí na dvě skupiny. Za prvé jde o případ, kdy se na zasedání svolaného shromáždění nesejde dostatečný počet vlastníků jednotek, takže nebudou schopni usnášet se. V takové situaci se zamýšlí umožnit, aby se o záležitostech, o nichž mělo být na zasedání rozhodnuto, rozhodlo náhradním způsobem bez zasedání per rollam. Výslovné ustanovení o možnosti stanov připustit tento způsob rozhodování se může jevit jako nadbytečné, protože jen opakuje právní pravidlo obsažené již v obecných ustanoveních o právnických osobách. Zařazeno je však z toho důvodu, aby se z prvého odstavce nedovozovalo opakem, že v jiných případech rozhodovat mimo zasedání není možné.“

Stalo se zvykem, že po rekodifikaci soukromého práva zpochybňujete rozhodnutí soudů. Máte na to právo. Já pokládám za vhodné upozorňovat čteráře diskusí v takových případech, že soudy zatím rozhodují odlišně od vašeho názoru.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.