Vložil hpk, 5. Březen 2016 - 4:20

Pane inženýre, děkuji za vaši reakci.
Mám poměrně jasnou představu o fyzikálně nesmyslné výši topných nákladů, které mi budou v budoucnu účtovány. V našem domě se totiž již v minulých letech účtovalo v podstatě podle nové vyhlášky. Základní složka 30%, spotřební 70% a nebyly respektovány zákonné odchylky od průměru vůbec.
Tak se stalo, že mi za rok 2013 bylo naúčtováno 37 a půl tisíce za vytápění bytu 70 m2.
Jen tak pro zajímavost – bytům s nejnižšími náměry bylo účtováno podle tohoto rozúčtování cca 90,– Kč/m2, v mém bytě činily náklady na m2 / 528,– Kč.
Toto rozúčtování jsem reklamovala z důvodu nedodržení zákonných odchylek od průměru dle vyhl. 372/2001 Sb. Reklamace byla uznána, rozúčtování opraveno. 75% bytů v domě se náklady zvýšily a 25 % bytů byly sníženy.
Mně bylo vráceno 16.600,– Kč. Tím jsem se stala značně nepopulární osobou v našem SVJ…
Následně byla odhlasována členy SVJ výměna trubičkových indikátorů za dvoučidlové indikátory s dálkovým odečtem (to obnáší jistou investici) a vyměněna rozúčtovací firma.
Pochopitelně jsem usilovala o změnu indikace, navrhovala jsem denostupňovou metodu, ale bylo mi řečeno, že tato metoda je pro nás „drahá“ … Většině vlastníků radiátorová metoda indikace vyhovuje a jsou přesvědčeni o její věrohodnosti ..... :-(.
Protože vím (na rozdíl od mnohých spoluvlastníků BJ v našem SVJ,kteří mi nevěří), že svůj byt nepřetápím (projektem stanovené teploty) a ani nepřiměřeně nevětrám, vím také, že vlastně nevím, co bych měla udělat pro to, abych svoje topné náklady snížila.
Jsem rozhodnuta se bránit, ale momentálně zvažuji jak. Co byste mi poradil?
Hana Jurášková
PS: Ještě k těm stoupačkám. Pokud bych měla v bytě stoupačky, které hřejí tak, jak je tomu u většiny bytů v nižších podlažích, nemusela bych tolik topit radiátory a náměry IRTN bych měla podstatně nižší. Teplo předané stoupačkami by při použití radiátorové metody indikace rozhodně zohledňováno být mělo. Bohužel tomu tak není.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.