Vložil Cyril (bez ověření), 8. Leden 2016 - 16:40

Paní jaru,

na tomto portálu se hodně hodně píše o nedostatcích v praktickém fungování některých SVJ. Většinou jde o situaci, kdy se nedaří ovlivnit daný stav stávajícím vlastníkům jednotek/členům SVJ. Vy jste ale vstoupila rovnýma nohama do situace, kterou jste nespoluvytvářela.

Zdá se, že málokdo při koupi bytu zvažuje i skutečnost, že skutečnou hodnotu zakoupeného bytu netvoří jen lokalita, vybavenost domu, orientace a velikost bytu, ale i to, jací a jak v něm v průběhu doby žijí lidé, a také, v jakém stavu, na jaké úrovni se nachází konání SVJ.

Notář? – To, že povinnost přítomnosti notáře na zasedání shromáždění není zakotvena ve stanovách, neznamená, že při projednávání zvlášť důležitých věcí, nebo probíhá-li volba, nemá jeho přítomnost svůj význam.

Zápis ze shromáždění, na jehož zasedání se přijímají stanovy, nebo se odsouhlasovávají změny stanov, nebo se volí noví členové statutárních orgánů, se časem objeví vyvěšen ve sbírce listin Vašeho SVJ (viz www.justice.cz – zadáte IČO Vašeho SVJ a dostanete se tam). Úroveň některých zápisů tam veřejně přístupných zrovna nereprezentuje… Takže formálně i věcně by zápis od notáře měl být O.K., což, věřte mi, není u všech SVJ úplnou samozřejmostí. Tento notářský (a proč jen notářský?)zápis by měl na konci obsahovat i konstatování, zda někdo z přítomných vznesl nějakou připomínku, nebo požádal o zaprotokolování nějakého prohlášení (o věci, kterou považoval za důležitou, a kterou se mu zatím nepodařilo vyřešit jinak, než že ji alespoň touto cestou dostane do zápisu…) – a to mohla být příležist pro pana souseda, kdyby tento postup znal…

A co kontrolní komise nebo revizor účtů Vašeho SVJ? Je to také statutární orgán a je možno k němu vznášet připomínky, které by od něj měly být tlumočeny výboru s případným doporučením, jak věc řešit, a v jakém termínu…, zatím na tomto foru nikdo neinformoval, že by jejich prostřednictvím bylo dosaženo nápravy, nebo se postupně oprávněně kritizované věci vyřešily, takový „návod“ by mohl pomoct…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.