Vložil lake, 28. Prosinec 2015 - 10:32

Vlasto, píšete náhodné věty, které nemají charakter právního argumentu. Neznáte platnou právní úpravu. Navíc píšete o SVJ v diskusi, která je plně věnovaná bytovým družstvům a obsahu § 731 zákona o obchodních korporacích (ZOK).

Když už jste vzpomenula SVJ(2012) podle NOZ: Zákon dnes dává přednost vůli vlastníků jednotek, aby založili SVJ(2012). To ovšem neznamená, že by nějaký kverulant mohl založení svévolně blokovat! Přečtěte si NOZ.

Ustanovení § 1198 NOZ ukládá všem vlastníkům jednotek vymahatelnou právní povinnost založit SVJ(2012) v domě, „… kde je alespoň pět jednotek, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, nejpozději po vzniku vlastnického práva k první převedené jednotce“.

O tom, že § 1198 NOZ obsahuje časově vymezenou a vymahatelnou právní povinnost, jsem psal podrobně a s odůvodněním v diskusi NOZ § 1198 – výklad podle lake.

Vymahatelnou právní povinnost lze samozřejmě vymáhat! Je-li v domě, splňujícím zákonné podmínky, nějaký vlastník-kverulant, nebo je vlastníkem jednotky osoba nedostupná, lze chybějící souhlas takové osoby se stanovami nahradit rozhodnutím soudu. Pokud by šlo o byt v dědickém řízení, soud samozřejmě může ustanovit zemřelému opatrovníka.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.