Vložil lake, 11. Prosinec 2015 - 10:31

Pan Emil nemá pravdu. Dokonce ani nerozlišuje zda jde o SVJ(2000), či SVJH(2012).

• Jde-li o právnickou osobu SVJ(2000):

Samozřejmě platí co obsahují stanovy. Nicméně opakuji, že dotaz je zmatečný. Vlastník jednotky je povinen hradit na budoucí náklady schválené ZÁLOHY na správu. Příspěvky na správu však hradí pouze v těchto případech:

  1. Jde o úhradu nákladu, který byl již vlastníky schválen (podle § 11 odst. 5 ZoVB) a byl vynaložen (nebo SVJ je zavázáno jej vynaložit). V tom případě není o čem hlasovat. SVJ je oprávněno úhradu nákladu vymáhat ze zákona, bez jakéhokoliv schvalování. Vlastník prostě uhradí částku, která odpovídá jeho podílu.
  2. Jde o úhradu nákladu, který nebyl schválen, a byl společenstvím vynaložen jako náklad nutný k odvrácení bezprostředně hrozící škody na zdraví, na životě či na majetku. V tom případě není o čem hlasovat. SVJ je oprávněno vymáhat úhradu účelně vynaloženého nákladu bez jakéhokoliv schvalování. Vlastník prostě uhradí částku, která odpovídá jeho podílu.

• Jde-li o právnickou osobu SVJ(2012):

V tom případě se hlasuje podle toho co obsahuje zákon nebo stanovy. Podle § 1200 NOZ stanovy povinně obsahují „… pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, [pravidla] pro příspěvky na správu domu a [pravidla pro] úhradu cen služeb a [pravidla] pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek.“.

Jestliže stanovy SVJ(2012) taková pravidla neobsahují, jde o stanovy právně vadné a rozporné se zákonem. Bez výslovné úpravy pravidel pro tvorbu rozpočtu a pravidel pro stanovení příspěvků ve stanovách lze na vlastnících jednotek v SVJ(2012) požadovat pouze příspěvky uvedené výše pod bodem č. 1 a č. 2. A ty se neschvalují. Není k tomu důvod.

Pan Emil tedy nemá pravdu. Důvodem je jeho neznalost ZoVB a § 1200 NOZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.