Vložil lake, 30. Listopad 2015 - 20:12

Fond oprav neexistuje. Takže na tento naprosto nesmyslný účel nic neplatíte. Nemůže Vás tedy rozházet, jestliže se z této tajemné hromádky peněz něco uhradí.

V prohlášení vlastníka budovy musí povinně být uvedeny jak všechny společné části, tak i všechny části, které jsou ve výlučném vlastnictví vlastníků jednotek.

Jestliže o vodoměrech není v prohlášení žádná zmínka, existují dvě možnosti:

  1. Prohlášení je vadné, a pak to může být s vlastnictvím vodoměrů jakkoliv.
  2. Prohlášení je v pořádku a vodoměry jsou tedy ve vlastnictví či spoluvlastnictví někoho jiného (městská část, původní vlastník budovy, SVJ, Ferda Mravenec).

Vaše usnesení je vadné, neurčité a nesrozumitelné. Nejen pro ten nešťastný pojem „fond oprav“. Zcela chybí informace jaký bude právní režim nově pořízeného majetku. Zavede si ty vodoměry SVJ do účetnictví jako majetek, nebo nezavede? Neví se totiž kdo bude vlastníkem nově pořízených vodoměrů. To je ovšem zcela zásadní informace. Bez toho nelze nic pořizovat a nelze náklad ani rozúčtovat.

  • Nové vodoměry se mohou pořídit jako nová společná část domu – v tom případě ovšem je nutné, aby všichni souhlasili se změnou prohlášení vlastníka budovy. Jde o pořízení nové věci. Hrazeno bude samozřejmě podle spoluvlastnických podílů a půjde o příspěvek na splečnou věc, nikoliv o zálohu na opravy. Nejedná se o správu domu vykonávanou právnickou osobou SVJ(2000).
  • Nové vodoměry se mohou pořídit do vlastnictví jednotlivců. Hrazeno bude tak, že každý zaplatí cenu svého vodoměru a montáž. Nejedná se o správu domu vykonávanou právnickou osobou SVJ(2000). Tuto variantu velmi nedoporučuji, ale netuším zda to bylo či nebylo takto míněno.
  • Nové vodoměry si může pořídit do svého vlastnictví SVJ. Jestliže SVJ poskytuje službu „dodávka vody“, mělo by si vzniklé náklady na vodoměry + montáž zahrnout do kalkulované ceny této služby. (Cenu bude postupně „rozpouštět“ v ceně služby.) Náklady, které SVJ vynakládá svým jménem na poskytování služeb, samozřejmě nejsou nákladem na správu domu!

Jen se divím jací osli jsou ve vašem výboru. Jednoduchou věc zamotali tak, že nikdo netuší co jste si vlastně odhlasovali, kdo bude vlastníkem přístrojů, kdo je bude hradit a z jakého zdroje se budou pořizovat.

Přitom kalorimetr – to je několikatisícová položka a pravidelné metrologické ověření k tomu přidá další náklad pár tisíc každé čtyři roky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.