Vložil Poznamka (bez ověření), 25. Listopad 2015 - 19:39

Citovaným výrokem bývá označeno něco (skutek, princip, postup atd…), co dle aktuálních společenských konvencí je (ne)akceptovatelný. Příspěvek takto posuzuje některé metody rozúčtování společných nákladů (dále jen MRSN).

1. náklady provozu výtahu „možnost přístupu do svého bytu za stejných podmínek“ – znamená, že pro každého vlastníka platí stejné pravidlo pro využívání výtahu ale i MRSN, která ovšem nemusí být nutně metodou rozúčtování rovným dílem. MRSN rovným dílem je akceptovatelný, jestliže na tvorbě společných nákladů podílí každý vlastník rovněž rovným dílem. To ovšem pro provoz výtahu neplatí, vlastník z 12. patra přispívá do společných nákladů větším podílem než vlastník z přízemí. Proto platit víc za 12. patro není „finanční postižení“ ale vyšší cena za větší spotřebu. Naopak aplikace MRSN rovným dílem je metodou „rovnostářství“, aplikovaná v poměrech socialistické ideologie a ne v občanské společnosti. Proto platit stejně za 12. patro jako v přízemí je „finanční postižení“ pro přízemí, kde vyšší cena je za větší spotřebu ale za jiného vlastníka. Z uvedených je zřejmý, že aplikované hodnocení je subjektivní a záleží na tom, jaký aspekt hodnocené věci upřednostňuji. V občanské společnosti se posuzuje dodržení osobní svobody, možnost osobní volby a zároveň ustát následky takové volby. Každý může svobodně rozhodnout zda pořídí byt v přízemí nebo na 12. patře. Rozhodne-li pro 12. patro musí počítat i většími náklady za provoz výtahu než v přízemí. Na druhé straně kolektiv SVJ rovněž může svobodně rozhodnout o pravidlu MRSN pro provoz výtahu (není-li stanoveno zákonem).
2. Tato část příspěvku navrhuje aby aplikovaná metoda MRSN definující podíly pro rozpis daného druhu nákladu stanovila i váhy hlasů vlastníků při hlasování otázek týkajícího stejného druhu nákladu. Např. je-li náklad provozu výtahu je rozepsán dle umístění jednotky na patře, pak i rozhodování např. „zda rekonstruovat výtah“ byla hlasována se shodnými váhami hlasů vyplývající z umístění jednotky na patře. Nebo, je-li MRSN pro náklad vlastní správy je rovným podílem pak hlasování o nákupu počítače pro SVJ by se mělo rozhodnout s váhami hlasů rovným podílem. To lze aplikovat, není-li stanovena MRSN zákonem jinak, nebo kdy váhy hlasů jsou spočitatelné jednoduchým způsobem a jsou data k dispozici vždy, kdy je potřeba. Neplatí to pro metody závislé na naměřené spotřebě (T, TUV, SV) kdy tyto údaje jsou k dispozici až po uzavření roku a jejich výpočet je složitý.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.