Vložil Josef Soukup, 19. Listopad 2015 - 12:34

Děkuji lakemu za upozornění, že existují vedle sebe věcná a obligatorní (závazková) práva, která nelze směšovat dohromady. Myslím, že je to užitečná informace i pro další neprofesionály v oboru práva, kteří jsou uživateli nebo hosty na tomto portále.

V souvislosti s výše řečeným mám doplňující otázku. Naše SVJ(2000) připravuje zateplení domu. S tím vzniká potřeba vyměnit v některých bytech stará dřevěná okna za nová plastová s požadovanými parametry prostupu tepla. Výměnu oken je třeba provést před zateplením jednak v souvislosti se žádostí o dotaci, jednak pro technologickou obtížnost jejich pozdější výměny po zateplení.

Podle prohlášení vlastníka okna nejsou společnými částmi domu, ale jsou ve vlastnictví vlastníků jednotek. Výměna oken se proto provede na náklad zmíněných vlastníků. Někteří z nich ale nemají peníze. Společenství proto z technických důvodů musí uhradit výměnu oken z příspěvků na správu domu s tím, že vlastníci potom podle jiné smlouvy dlužné peníze do společenství vrátí.

Franta Šramota a dalších několik vlastníků potom budou určitý čas dlužníky a SVJ(2000) bude jejich věřitelem. Tito vlastníci budou dlužit společenství určitou částku za výměnu svých oken.

  1. Půjde v tomto případě mezi Frantou Šramotou s několika dalšími vlastníky a SVJ(2000) o typický obligační vztah, který nemá s vlastnictvím bytu v domě žádnou spojitost?
  2. Když se Franta Šramota rozhodne že byt s novým oknem prodá, a to dřív než splatí dluh ke společenství, přejde tento dluh na nabyvatele?
  3. Kdyby okna patřila mezi společné části domu, bylo by to v tomto případě rozhodování jednodušší?

Děkuji předem za názor všem co tomu rozumí nebo mají v této oblasti vlastní zkušenost

JoSo

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.