Vložil lake, 28. Listopad 2015 - 18:49

Členové výboru SVJ Místecká 450 mají mezi sebou schopného právníka. Bohužel však se jeví, že dotyčný trpí stejnou právní slepotou jako jiní právníci (http://www.portalsvj.cz/…D+pr%C3%A1vo).

Na webu onoho SVJ se popleteně vyjadřuje radost nad tím, že rozsudek ulehčí život tisícům SVJ, které údajně čekají na „uvedení změny jejich názvu do souladu s požadavky nového občanského zákoníku“.

Zjevně jim zcela ušlo, že žádné SVJ(2000) změnu svého názvu provádět nemusí. Vždyť mají název v souladu se ZoVB, a nic ohledně názvu jim neukládá ani NOZ, ani jiný zákon.

SVJ Místecká 450 změnilo svůj název zcela zbytečně.

A co je ještě horší, výbor svým svévolným právním kutilstvím způsobil, že článek 1 stanov je zmatečný a protizákonný. Obsahuje totiž tento nesmysl:

Čl. I
Základní ustanovení
(1) Společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) je právnickou osobou založenou ve smyslu ust. § 1194 zákona č. 82/2014 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen „ObčZ“) za účelem správy domu čp. 450, v ulici Místecká (…).

Nejde jenom o to, že zákon č. 82/2014 Sb. není Občanský zákoník. Jde o to, že ti klauni ve výboru si snad vážně mysleli, že ze SVJ(2000) je možno udělat SVJ(2012) pouhým odhlasováním upravených stanov.

Toto samozřejmě možné není! Podle NOZ platí, že právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku. Právní osobnosti se nikdo nemůže vzdát, a to ani z části; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu. Viz § 16 NOZ.

Takže výsledkem legislativního kutilství členů výboru jsou zprasené a absolutně neplatné stanovy, a celkově zmatek nad zmatek. Výsledek: naprosto zbytečná změna názvu, a absolutně neplatný pokus o změnu právní osobnosti.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.