Vložil lake, 27. Říjen 2015 - 23:12

Pane Felixi, nic takového jsem ani nenaznačil. Citoval jsem přece z NOZ, z části o bytovém spoluvlastnictví. Z toho je zřejmé, že co jsem prve napsal, se týká právnické osoby SVJ(2012) podle NOZ.

Pokud jde o o SVJ(2000) podle zákona č. 72/1994 Sb.: Tento zákon je paskvil, ale obsahuje alespoň nepřímo potřebnou právní úpravu.

  1. Podle § 9 odst. 14 ZoVB platí, že „stanovy musí obsahovat předmět činnosti, kterým je správa domu. Slovo „musí“ vyznačuje kogentní ustanovení, od kterého se nelze odchýlit.
  2. Jestliže SVJ(2000) přijalo stanovy podle ZoVB, dopadá tato skutečnost na všechny vlastníky jednotek i na budoucí vlastníky jednotek.
  3. Jestliže SVJ(2000) nepřijalo stanovy, pak podle § 9 odst. 11 ZoVB platí, že „právní poměry společenství se řídí vzorovými stanovami vydanými nařízením vlády“. Ve vzorových stanovách je uvedeno, že předmětem činnosti společenství je správa domu; článek 3 obsahuje jakousi definici této správy. Stanovy jsou smlouvou, která zavazuje vlastníky jednotek i budoucí nabyvatele jednotek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.