Vložil lake, 1. Listopad 2015 - 13:14

Už jsem vícekrát upozornil, že způsob rozúčtování a dodatečných korekcí ve vyhlášce č. 269/2015 Sb. je v rozporu s fyzikálními principy a v rozporu s dobrými mravy.

Ministerští ouřednící nebyli nikdy schopni doložit proč podle 372/2001 Sb. měla být základní složka 40 až 50 procent. Ani dnes nejsou schopni ničím doložit, proč by základní složka měla činit 30 až 50 procent.

Je známo, že vnitřní stěny mezi byty (včetně stropů a podlah) nejsou izolovány. Je známo a lze doložit, že nevytápěné byty „odsávají“ tepelnou energii v takové míře, že např. v bytě v panelovém domě při zcela uzavřených radiátorech nepoklesne teplota níže než na 16 až 17 stupňů. Lze ověřit velmi jednoduchým pokusem v každém domě.

Tento údajně nevytápěný byt tedy dostává od sousedních bytů ekvivalent tepla v množství 64% až 70% průměru domu. To znamená, že základní složka nákladů by měla být na úrovni dvou třetin nákladů domu na vytápění. Zbylá 1/3 nákladů by mohla tvořit spotřební složku.

Je známo a fyzikálně doložitelné, že teplo „odsáté“ z bytů sousedících s nevytápěným se do toho bytu dostalo přestupem tepla pouze s bytů bezprostředně sousedících. Je tedy rozporné s fyzikálními principy a rozporné s dobrými mravy, aby se navýšení rozpočítalo na všechny byty v domě, jak to nesmyslně stanoví nová vyhláška.

Ústavní soud judikoval nedávno v průlomovém rozhodnutí o pokutě při nepovoleném odběru vody, že podzákonný předpis (vyhlášku) je možno ignorovat a soud může poměry uspořádat spravedlivě jinak, podle svého uvážení.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.