Vložil lake, 25. Říjen 2015 - 9:03

Pane Werewolfe, jisto je, že vaše SVJ(2000) je upraveno zákonem č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů i po jeho zrušení. Podle § 9 odst. 8 ZOVB platí o první schůzi shromáždění, že „tato schůze se může konat jen za účasti notáře, který o jejím průběhu, volbě a složení orgánů společenství a schvalování stanov pořídí notářský zápis, jehož přílohu tvoří schválené stanovy společenství“.

Z toho je třeba vyjít, pokud se ptáte zda je nutná přítomnost notáře na prvním shromáždění.

ZoVB byl ovšem zrušen, aniž by se tvůrce zákona obtěžoval naznačit, zda stávající SVJ(2000) se mají i nadále řídit podle právní úpravy, podle které vznikly, nebo zda se považují za právnickou osobu SVJ(2012) podle tohoto zákona.

Protože NOZ o tom mlčí, nelze dojít k jinému závěru, než k tomu, že se i nadále řídí dosavadní právní úpravou. K tomu lze podpůrně použít § 3028 NOZ, který stanoví: „Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy.

Podle dosavadního právního předpisu (ZoVB) musí první volba statutárního orgánu a první přijetí stanov proběhnout za přítomnosti notáře; zápis o tom bude mít formu veřejné listiny. Předpokládám, že tak to bude vyžadovat i rejstříkový soud.
--------------------------------------------------------------------------------------

Pokud jde o další změny stanov (později po první schůzi shromáždění), to je jiná věc. ZoVB o tom nic nepraví a ponechává to na stanovách. NOZ k tomu určuje toto:

89/2012 Sb. § 564
Vyžaduje-li zákon pro právní jednání určitou formu, lze obsah právního jednání změnit projevem vůle v téže nebo přísnější formě; vyžaduje-li tuto formu jen ujednání stran, lze obsah právního jednání změnit i v jiné formě, pokud to ujednání stran nevylučuje.

Po přijetí prvních stanov se vnitřní právní poměry v SVJ(2000) budou řídit ujednáním stran (tedy stanovami). Neobsahují-li stanovy výslovně povinnost měnit stanovy veřejnou listinou, pak taková povinnost není dána. Ani NOZ nevyžaduje pro zakladatelský dokument právnické osoby formu veřejné listiny. Předpokládám, že tak to bude vykládat i rejstříkový soud.

Pro úplnost podotýkám, že zpřísňující speciální ustanovení § 1200 odst. 3 NOZ na stávající SVJ(2000) údajně nedopadá, jak onehdy judikoval Vrchní soud v Praze.
--------------------------------------------------------------------------------------

Je ovšem možné, že soudy nás v budoucnu překvapí jiným výkladem, který se nabízí, a to za použití § 10 odst. 1 NOZ (http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-893#p10). V tom případě by se § 1200 použil per analogiam i na SVJ(2000) a ke změně stanov by byl notář nutný vždy.

NOZ měl být jednoduchý a srozumitelný právní předpis. Nu, nepovedlo se …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.