Vložil lake, 23. Říjen 2015 - 12:55

Přehled pana Korkyho má jednu chybičku: sídlem spolku či SVJ není automaticky „vchod, kde bydlí předseda a má tam trvalé bydliště“.

Sídlem právnické osoby je ta adresa sídla, která je zapsaná do veřejného rejstříku (§ 120 NOZ) a kterou má každé SVJ mít ve svých stanovách uvedenu jako adresu sídla právnické osoby. Pouze na tuto adresu by měl vlastník jednotky odesílat písemnosti. Na této adrese by se měl domáhat nahlížení do dokladů, není-li ve stanovách určeno jiné místo k nahlížení.

Není-li v rejstříku (ani ve stanovách) adresa sídla uvedena, jde o právní vadu. K jejímu odstranění má právnická osoba lhůtu tří let, která počala plynout dne 1.1.2014. Lhůta končí 1.1.2017.

Do té doby může vlastník v případě nutnosti vyzvat SVJ, aby mu umožnilo nahlížení v domě, pro který SVJ vzniklo, a v případě, že sídlo SVJ je na jiné adrese, aby mu tuto jinou adresu prokazatelně sdělilo. Teprve až tím bude postaveno najisto jaká je adresa sídla SVJ, mohl by vlastník úspěšně namítat nesplnění povinností, které má právnická osoba plnit ve svém sídle.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.