Vložil lake, 23. Říjen 2015 - 12:57

Pane Vítku,

pokud se setkám s úpornou neznalostí, obvykle poznamenávám, že dotyčný je buď blb, který to pochopit neumí, nebo troll, který to pochopit nechce. Ve Vašem případě jsem poněkud smířlivější, protože jde o část NOZ, která k pochopení vyžaduje myšlenkový výkon alespoň průměrného člověka (§ 4 odst. 1 NOZ).
--------------------------------------------------------------------------------------

Nikdo nerozporuje, že právní úprava bytového vlastrnictví je lex specialis (tedy speciální úprava) vůči obecným ustanovením o spoluvlastnictví. Vy však z této skutečnosti činíte nesprávné závěry, rozporné se zákonem. Důvodem je Vaše neznalost NOZ. Už jsem Vás při tom třikrát nachytal.

Speciální právní úpravou, která má u SVJ(2012) přednost před obecnou úpravou hlasování spoluvlastníků, je totiž § 1206 NOZ. Podle § 1206 platí, že „[k] přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.

Speciální právní úprava § 1206 tedy odkazuje zpět na „zákon“, to jest (také) na obecnou právní úpravu NOZ, a to za splnění podmínky, že zákon vyžaduje vyšší počet hlasů než uvádí § 1206. Toto je splněno právě pro hlasování podle § 1132 (který vyžaduje souhlas všech spoluvlastníků), a pro hlasování podle § 1133 (který vyžaduje souhlas dvou třetin všech spoluvlastníků).

Z toho zákonného důvodu se použije vyšší kvorum, které stanoví „zákon“, a nikoliv nižší kvorum, které stanoví § 1206 o bytovém spoluvlastnictví.

Pane Vítku, napřed se seznamte se zněním NOZ. To je základ. Není to jednoduchý právní předpis. Teprve pak byste se mohl pokusit znění NOZ nějakým způsobem vyložit. Zatím toho nejste schopen. NOZ je natolik překombinovaný, že dělá problémy i právníkům.

Mějte se pěkně.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.