Vložil lake, 24. Říjen 2015 - 18:30

Pane cleverservis, máte pravdu. Každá záloha má být vypořádána. Pokud je ale někdo takový trouba a tohoto svého práva se vzdá, pak příjemce zálohy si ji skutečně může ponechat a nikdy ji nevypořádá.

Soudím, že je nerozumné, aby se vlastník jednotky vzdal vypořádání složených záloh, nebo aby rozhodování o vypořádání nechal na samotném dlužníkovi. To by to dopadlo!

Tuto nesmyslnou část stanov je třeba napadnout soudně jako rozpornou s dobrými mravy. SVJ tím překročilo svou pravomoc. SVJ je pouze oprávněno vybírat zálohu (na budoucí nutné náklady správy a pouze pokud to bylo odsouhlaseno). K vypořádání záloh pak dochází ze zákona. K jinému ujednání by musel existovat souhlas obou stran: vlastníka jednotky i SVJ.

Podotýkám, že podle § 1 NOZ zakázána jsou ujednání porušující dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob. Nabyvatel jednotky (který neschvaloval stanovy) se může proti takovému znění stanov bránit s tím, že ujednání o „nevratné záloze“ se jej netýká. Šlo by totiž o ujednání porušující jak dobré mravy, tak postavení osob (postavení věřitele a postavení dlužníka).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.