Vložil Korky0202, 22. Říjen 2015 - 17:06

Je nutné si uvědomit, zda se ve Vašem SVJ s tímto pojmem pracuje a zda někde je uvedeno, co se tím fondem oprav míní. Třeba najdete usnesení, či odkaz ve výpočtovém listu. Některé SVJ mají na výpočtovém listu uvedeno „fond oprav“, u něho uvedeno písmeno „p“ a na konci třeba uvedeno, že se jedná o zálohu či příspěvek dle příslušného §.

Největší platba, neznamená, že je něco špatně. Záleží na velikosti, i třeba na tom, co vše se z úvěru platilo. Je nutné rozklíčovat, na co vše tyto peníze putují.

Ano, je pravdou, že u některých úvěrových smluv je definováno omezení v tom, že SVJ si musí nechat schválit manipulaci s touto sazbou Bankou, dle dohodnutých smluvních podmínek.

Často též platí, že při schvalování úvěru Banka vyžadovala, aby se financování nějaké investice odhlasovalo nějakým usnesením, kde figuroval „fond oprav“, kde se vlastníci zavázali platit do „fondu oprav“ nějakou sazbou s tím, že je definováno, že se jedná o dlouhodobou zálohu na opravu, z níž SVJ čerpá peníze na splácení úvěru. To je takový krátký popis. Je to z toho titulu, aby závazek na přispívání přecházel na vlastníky, kteří jednotku koupí. Dělá se to z důvodu vyhnutí se obligačnímu účinku, kdy by příspěvek na úvěr po prodeji jednotky zůstával prodávajícímu i po převodu bytové jednotky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.