Vložil lake, 13. Říjen 2015 - 6:43

Podle § 15 NOZ platí, že právní osobnost je způsobilost mít v mezích právního řádu práva a povinnosti.

  • SVJ(2000) podle ZoVB má právní osobnost podle ZoVB.
  • SVJ(2012) podle NOZ má právní osobnost podle NOZ.

Každá z obou druhů právnických osob však máodlišný zákonný rozsah práv a povinností vůči vlastníkům a vůči majetku, který spravuje. Rozsah těchto práv a povinností je v prvním případě dán zákonem č. 72/1994, ve druhém případě zákonem č. 89/2012 Sb.. Právní osobnosti obou osob jsou tedy zjevně rozdílné. S tím nijak nesouvisí, že oba typy právnických osob mají (chybou zákonodárce) shodné názvy. Pouhé slovní označení však samo o sobě nevytváří právní skutečnost. Jde nepochybně o dvě různé právnické osoby podle dvou různých zákonů.

Podle § 118 NOZ platí, že „právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku.“

Podle § 16 NOZ platí, že „právní osobnosti ani svéprávnosti se nikdo nemůže vzdát ani zčásti; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu.“

Z uvedených ustanovení plyne, že právnická osoba se nemůže změnit pouhým hlasováním svého nejvyššího orgánu na jinou osobu. Soud je ze zákona povinen nepřihlížet k takovému protizákonnému jednání. SVJ(2000) se nemůže vzdát svých zákonných povinností. Nemůže si svévolně přisvojit více práv, než ta, která má podle zákona.

SVJ(2000) se může zbavit své právní osobnosti pouze zánikem, viz § 118 NOZ. SVJ(2000) může zaniknout pouze postupem podle § 9 odst. 15 ZoVB, a to zrušením rozdělení domu na jednotky. Tímto právním jednáním všech vlastníků jednotek dojde zároveň k ukončení spoluvlastnických právních vztahů podle ZoVB a k zániku právnické osoby podle ZoVB. Spoluvlastníci budovy budou moci následně přijmout nové prohlášení, kterým rozdělí budovu nově podle NOZ (pouze na jednotky) a založí novou právnickou osobu SVJ(2012) podle NOZ.

Dokud v domě existují jednotky(1994) a společné části podle ZoVB, je vyloučeno řídit se podle části NOZ o bytovém spoluvlastnictví. Vylučuje to ustanovení § 3063 NOZ. Samosoudce Hovorka sice citoval § 3063 NOZ, ale v rozsudku toto kogentní ustanovení ignoroval.

Protože SVJ(2012) nebylo pro dům dosud založeno, vyžaduje se podle § 1200 NOZ ke schválení stanov SVJ(2012) souhlas vlastníků všech jednotek. Bez tohoto schválení nemůže nastat ani vznik SVJ(2012) zápisem do rejstříku. Samosoudce Hovorka sice citoval § 1200 NOZ, ale v rozsudku toto kogentní ustanovení ignoroval.

Po přečtení rozsudku se mi udělalo nevolno.

A aj, prozřel jsem. A hle, spatřil jsem hloupost smrdutou, kterak se rozpíná až k báni nebeské. A spatřil jsem čisté zlo, kterak zachvacuje svět, i veškeré mysli a duše lidské. A slyšel jsem úpění práva a pravdy, zajatých, svázaných, zneuctěných a zmrzačených, a uvržených do nejhlubších hloubek pekelných.

Spatřil jsem pravou tvář české justice.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.