Vložil lake, 8. Říjen 2015 - 4:39

Pane „ – (bez ověření)“,

z Vašeho textu je především zjevný Váš naivní názor, že absolvování právnické fakulty, či publikování s ISBN, snad dává automaticky patent na rozum. Není tomu tak. Přečtěte si http://www.portalsvj.cz/…D+pr%C3%A1vo.
A teď něco o tom kdo je příslušníkem odborné veřejnosti a jak se pozná odborný názor:

  • Odborný názor se pozná podle toho, že je řádně právně zdůvodněn a vyargumentován. Odborník je schopen říci PROČ je to tak, jak tvrdí.
  • Laický názor se pozná podle toho, že jde jen o tvrzení bez zdůvodnění. Laik není připraven nést odpovědnost za svá tvrzení, ani není připraven to tvrzení podepřít argumenty. Není schopen říci proč tvrdí to, co tvrdí. Prostě něco nezávazně plácl.

Pěkným příkladem příslušníka laické veřejnosti, který jen cosi nezávazně plácl, je údajný advokát Ondřej Preuss (odkaz na článek je v úvodním příspěvku). Z článku nelze rozpoznat proč ten člověk tvrdil, co tvrdil. Při tom jde o věc zásadní důležitosti, která má zasahovat do Ústavou chráněných práv jednoho a půl milionu vlastníků jednotek.

Obdobně laicky a trapně vyznívá názor profesora Karla Eliáše na problematiku údajného přechodu dluhů: http://www.portalsvj.cz/…-karel-elias.

A stejně laicky a nepřesvědčivě vyznívají i odpovědi dalších osob zmíněných v seznamu pana Kolemjdoucího. Dozvíte se jedině, že ti lidé mají titul, a že mají nějaký laický názor (tedy ničím nepodložený); ale jako skutečný příslušník odborné veřejnosti se k věci nevyjádřil žádný z nich.

Na závěr: já své názory řádně zdůvodňuji, uvádím k tomu odkazy na právní předpisy, cituji, uvádím judikáty k věci. Až některý právník bude schopen právně argumentovat na odborné úrovni, bude možné jej označit za příslušníka odborné veřejnosti, a jeho řádně zdůvodněný názor bude možné považovat za názor příslušníka odborné veřejnosti.

A teprve pak bude možno začít dumat o tom, zda ten odborný názor je souladný s právem, nebo rozporný s právem.

Pokud ovšem jakýsi pan Preuss jen něco laicky utrousí, je možno to pouze označit za momentální vnitřní stav jeho mysli. Není možné se tím výrokem vážně zabývat. Není možné ani provést právní rozbor takového výroku. Inu, typický laický názor příslušníka laické veřejnosti. S tím k soudu nechoďte, byl byste pro smích.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.