Může být v Prohlášení vlastníka zástavní právo na dluh celého družstva?

Vložil astera, 30. Září 2015 - 12:20 ::

Můj známý je členem družstva. To vzniklo proto, aby později mohlo dávat byty do osobního vlastnictví. V družstvu jsou dvě lokality, každá v jiném místě. Proto se i družstvo jmenuje Družstvo X-Y. Jako celek si družstvo vzalo půjčku u ČSOB na koupi obou lokalit s pozemky i s domy. Družstevníkům byla vypočtena částka, kterou musí družstvu uhradit. Známý zaplatil částku celou (cca 2 miliony), tím měl svůj díl splacený. V domě, kde žije, je 20 bytů a cca 1/3 má vše zaplaceno, ostatní splácejí úvěr u ČSOB. Nyní vzniká SVJ v domě mého známého. A v prohlášení vlastníka stojí, že:

Vlastník nemovité věci prohlašuje, že na jednotky přecházejí se vznikem vlastnického práva k jednotce tato zástavní práva: • Zástavní právo smluvní, pohledávky ve výši X desítek milionů- Kč a příslušenství, ve prospěch Československé obchodní banky, a.s., • Zástavní právo smluvní, pohledávky ve výši 2× X desítek milionů,– Kč a příslušenství, ve prospěch Československé obchodní banky, a.s., s Vlastník nemovité věci prohlašuje, že mimo výše uvedených zástavních práv a věcného břemene na jednotky nepřecházejí se vznikem vlastnického práva k jednotce žádná další práva jako jiná zástavní práva, předkupní práva, věcná či jiná práva jako nesplacené úvěry.

Je to možné? Snad by ti, co splatili celou částku a chtějí byt do osobního vlastnictví, neměli mít svůj byt v zástavě proti těm, co dluží a třebas nikdy byt nesplatí. Co s tím? Známý to zatím nepodepsal a já radím nepodpisovat, formulace se musí změnit. ALe jak? Astera

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.