Vložil lake, 11. Říjen 2015 - 7:42

Jindro, Vaše argumentace vyhláškou č. 372/2001 Sb. je nepřípadná. Vyhláška není prováděcím předpisem, který by definoval pojem „otopné těleso“. Vyhlášku jsem zmínil jen proto, abyste si mohl vypočítat výkony otopných těles trubkových podle postupu v příloze vyhlášky. Ve vyhlášce je chyba a Váš citát je nesmyslný – měl tam být nejspíše použit pojem „radiátor“.

Pokud někdo neví co je otopné těleso a jaká je funkce otopného tělesa, ať si přečtěte všeobecně používanou definici zde: http://www.vyznam-slova.com/…0t%C4%9Blesa. Z uvedeného plyne, že otopným tělesem je jakákoliv část topného systému, jakkoliv tvarovaná, jestliže předává teplo do prostoru.

Nebo si to zjistěte ve skriptech Stavební fakulty zde: http://www.fce.vutbr.cz/…a_teorie.pdf. Jasně se píše, že mezi otopná tělesa samozřejmě patří i trubky (trubková otopná tělesa). při tom je bezvýznamné, zda trubka je zahnutá (topný had), nebo rovná. Důležitá je funkce.

Když jste zmínil vyhlášku č. 372/2001 SDb. (která otopná tělesa nedefinuje), mohl bych zase já zmínit jiný právní předpis, nařízení vlády č. 366/2013 Sb.:

366/2013 Sb. § 6
Společnými částmi domu jsou (…) jde-li o centrální vytápění, celá soustava rozvodů tepla, včetně rozvodů v bytě, radiátorů a jiných otopných těles (…).

Z nařízení vlády tedy plyne, že otopným tělesem v bytě nejsou pouze radiátory, jak se snad někteří mylně domnívají, ale i jiná otopná tělesa. Například neizolovaná stoupací potrubí jsou pěkným příkladem otopného tělesa bez možnosti místní regulace výkonu.

Svislé neizolované trubky s topným mediem proudícím uvnitř nepochybně přispívají k tepelné bilanci každé místnosti, kterou procházejí. Proto jsou otopnými tělesy. V tomto případě jde o tepelné spotřebiče bez regulačních armatur (§ 4 odst. 1, § 7 odst. 5 vyhlášky č. 193/2007 Sb.). Mají pouze skupinovou regulaci teploty topné vody podle § 7 odst. 4 vyhlášky. Protože se nejedná o nic jiného než o otopná tělesa, a plní funkci otopných těles, musí být jejich vliv zjišťován podle zákona, tedy například za pomoci instalace registrujících přístrojů na těchto otopných tělesech. Povinnost k instalaci však nevzniká, je-li stoupací potrubí řádně izolováno podle § 5 odst. 1 vyhlášky č. 193/2007 Sb..

Vodorovné přípojné trubky vedoucí k radiátoru nemají samostatné proudění topného media. Jejich teplota je závislá na průtoku vody radiátorem. Takže vodorovné trubky nemusí být osazeny registrujícími přístroji podle zákona. Jejich výkon by se ovšem měl vždy připočítat k tabulkovému výkonu radiátoru, který zásobují.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.