Vložil lake, 19. Září 2015 - 17:22

Pane Berane, k Vašim dotazům:

• Správci zpravidla nerozumějí ani právu, ani fyzice, ani rozúčtování. Dělají věci špatně, a to přesně tak, jak si to před patnácti lety přečetli v kterémsi časopise a ve vadném metodickém pokynu mimisterstva.

• Právníci nerozumějí bytovému právu. Pokud půjdete na konzultaci ohledně bytového vlastnictví, nebo ohledně rozúčtování, začne advokát blekotat tak příšerně, že nevydržíte s nervy a patnáctt minut jej musíte poučovat. Pak Vám sdělí, že věc je velmi složitá a že nelze předvídat výsledek soudního sporu. Nicméně Vám poradí, abyste žalobu určitě podal (protože z toho bude mít peníze vždy, ať vyhrajete či prohrajete). Pak Vám naúčtuje 2500 Kč za hodinu právní konzultace. Ať se prosím ozve někdo, kdo má s právníky jinou zkušenost.

• Skutečnost, že náklady lišící se o 40% od průměru mají za následek povinnou úpravu výpočtové metody je uvedena v § 4 odst. 4 vyhlášky. Povinná je rovněž povinnost oddělit náklady na jiný účel než k vytápění. Pokud se někdo domnívá, že náklady 40% nad průměr domu patří mezi účelně vynaložené náklady na vytápění, pak asi v dětství spadl s višně hlavičkou napřed.

• Na dotaz o § 3 odst. 2 vyhlášky vám nedovedu odpovědět. Nehodlám vyhledávat judikáty, když věc je ve vyhlášce definována jednoznačně.

• Pojem odborné posouzení znamená posouzení odborníkem. Může se jednat například o soudního znalce, avšak pro účely posouzení podle § 3 vyhlášky to není vůbec nutné.

• Proč se rozúčtovací firma brání napočítat nadspotřebu – to se musíte zeptat té firmy. Nemám jasnovidné schopnosti. Oni jsou povinni postupovat podle pravidel rozúčtování, která obdrželi od SVJ. A copak obdrželi od SVJ??? Nic.

• Co se Vám zdá jako „velký přepych“ je bezvýznamné. Nezajímá mne, co se o tom komu zdá. Píšu jen o tom, co je napsáno černé na bílém v celostátně platném právním předpisu. Vlastníkovi bytu v posledním patře se zase může zdát nemravné, aby všichni kromě něj si v bytech přitápěli stoupacím potrubím 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, bez jakékoliv regulace a bez měření – tedy zadarmo. Je prostě zákonnou povinností rozúčtovatele umístit indikátory na každé otopné těleso. Neizolované potrubí s teplotou vody nad 40 stupňů je otopným tělesem, viz vyhláška č. 193/2007 Sb..

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.