Vložil lake, 14. Září 2015 - 21:03

Píšete zde pitomosti, Vojtěchu. Citujte alespoň jedno jediné právně podložené stanovisko některého příslušníka „odborné veřejnosti“. Jinak je Vaše tvrzení jen blábol.

Pletete si SVJ(2000) a SVJ(2012), takže se prosím nepouštějte do diskuse o těchto věcech. Působí to směšně.
------------------------------------------------------------------------

Napsal jste: „Dokonce i před platností NOZ podle Vzorových stanov (371/2014) platilo podle čl. VII (3)b „Do výlučné působnosti shromáždění náleží rozhodování o d)změně účelu užívání stavby, změně stavby, jakož i o modernizaci, rekonstrukci, stavebních úpravách a opravách společných částí domu,““

Tato část stanov neobsahuje co tvrdíte – totiž že by rozhodování o technickém zhodnocení bylo v pravomoci SVJ – právnické osoby. Vámi citovaná část stanov se zmiňuje pouze o shromáždění, které ovšem existuje i bez vzniku právnické osoby a tvoří je všichni vlastníci jednotek. Je Váš problém, že nerozumíte jednoduchému textu v českém jazyce. Příště, až budete chtít argumentovat, přečtěte si napřed text, který chcete použít.
------------------------------------------------------------------------

Nesmyslem je i toto Vaše tvrzení: „V případě p. Werewolfa SVJ už vzniko ze zákona a řídí se podle Vzorových stanov a tedy citovaného ustanovení do té doby, než budou schváleny stanovy podle „bytového spoluvlastnictví“ NOZ“.

Není pravda, že by snad musely být schváleny stanovy podle bytového spoluvlastnictví NOZ. Naopak. SVJ(2000) je právnická osoba, která má právní osobnost (subjektivitu) definovánu v zákonu č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Nemůže se tedy jen tak najednou stát právnickou osobou SVJ(2012), jejíž právní osobnost definuje NOZ poněkud odlišně. Zjevně neznáte ani klíčová ustanovení NOZ o právní osobnosti:

89/2012 Sb. § 16
Právní osobnosti ani svéprávnosti se nikdo nemůže vzdát ani zčásti; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu.
89/2012 Sb. § 118
Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku.

Z uvedeného plyne, že SVJ(2000) se nemůže vzdát své právní osobnosti, která je definována v ZoVB a nezahrnuje oprávnění rozhodovat o technickém zhodnocení domu. Vaše tvrzení je stejně nesmyslné, jako byste tvrdil, že pan Vojtěch se může z vlastní vůle stát oslem a narostou mu dlouhé oslí uši.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.