Vložil lake, 13. Září 2015 - 23:09

Pane Werewolfe, pletete si opravy majetku s technickým zhodnocením majetku. Pak ovšem nerozumíte co se Vám píše.

Výměna výtahu je opravou. Výměna výtahu je způsobena tím, že vlastníci dům „vybydlují“, výtah průběžně stárne a opotřebovává se. Je tedy spravedlivé, aby se všichni podíleli zálohovými platbami na budoucím nákladu opravy výtahu, a to po celou dobu jeho životnosti.

Technické zhodnocení je něco zcela jiného. Nic nestárne, nic se neopotřebovává. Z budoucího zateplení budou mít užitek pouze ti, kdo budou v domě bydlet později, až se zateplí. Na takový účel nemůže vlastník být nucen posílat nějaké zálohy: vždyť není jisto, zda se vůbec bude zateplovat a není jisto, zda v době zateplení bude ještě vlastníkem jednotky. Proč by měl platit dnes zálohy na něco, čeho se možná nedožije?

Napsal jste: "Pokud je schváleno že se napr. za 5 let bude zateplovat, dohodne se, že se na to bude spořit formou dlouhodobých záloh (kde je uvedeno, že každý tuto zálohu musí platit?), …

Správně jste se uprostřed věty zeptal: „Kde je uvedeno, že každý tuto zálohu musí platit?“

Odpověď je jednoduchá: Ono to totiž není uvedeno nikde. Taková zákonná povinnost vlastníka jednotky neexistuje. Vlastník má pouze povinnost podílet se na těchto nákladech, až nastanou. Tuto povinnost může splnit například tím, že požadovanou částku složí těsně před realizací, nebo po realizaci před splatností konečné částky. Není povinen k tomuto účelu skládat dlouhodobé zálohy k rukám SVJ(2000). Může si spořit v bance, nebo strkat peníze pod matraci, nebo si vezme půjčku – to je pouze jeho věc.

Je zajímavé, že v běžném životě většinou umíme rozpoznat, když nás někdo chce obrat o peníze. V SVJ se kupodivu vlastníci chovají jako ovce ve stádu, hnaném na porážku.

Právnická osoba SVJ(2000) je podle § 9 ZoVB oprávněna pouze provádět správu, provoz a opravy cizího majetku. Nepatří však do předmětu činnosti SVJ(2000) provádět zlepšení či zhodnocení cizího majetku. Proto SVJ(2000) není ze zákona oprávněno rozhodovat o dlouhodobých zálohách na takový účel, ani předepisovat, ani vybírat takové zálohy. Popsáno je to např. zde:
http://www.portalsvj.cz/…-neni-oprava
http://www.portalsvj.cz/…ek-na-spravu

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.