Vložil Pavel, 5. Září 2015 - 21:38

JP,

mám jiný názor k Vašemu výroku, že účetnictví ve formě UZ je k dispozici všem potenciálním uživatelům (vlastníkům, obchodním partnerům, ale i úvěrující bance a dalším subjektům).

Předně, jak jistě víte, malé účetní jednotky a mikro účetní jednotky, které nemají povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, nemusí zveřejňovat výkaz zisku a ztráty, pokud jim tuto povinnost nestanoví zvláštní právní předpis. Z rozvahy a z přílohy se toho eventuální zájemce o účetnictví SVJ, který většinou nemá nějaké hluboké znalosti účetnictví, mnoho nedozví.

U nás úplnou ÚZ poskytujeme všem vlastníkům. Tak by to mělo být všude a potom ukládání do sbírky listin je pro vlastníky zbytečné.

Žádný obchodní partner nebo banka po našem výboru nikdy ÚZ uloženou ve sbírce listin nechtěl. Vědí proč. Uložená ÚZ jim zaplacení jejich pohledávek nezajistí. Všichni členové SVJ ručí za závazky SVJ a tak obchodní partneři ani banka ÚZ ve sbírce listin nepotřebují.

Nevím koho si představujete pod pojmem „ostatní subjekty“, které údajně využijí uložené ÚZ. Napadá mne pouze potencionální zájemce o pořízení jednotky. Naše SVJ samozřejmě ÚZ neukládá a ještě se mi nestalo, že by nějaký potencionální zájemce chtěl ÚZ vidět.

Já se domnívám, že státem nařízené ukládání rozvahy a přílohy je pouze zvůle vrchnosti, která neví co činí.

Jediný rozumný důvod ze strany státu vidím v tom, že začne SVJ pokutovat za neplnění rozhodnutí vrchnosti.

Stát by se ale měl spíše starat, jak se efektivně bránit rok a půl trvající a sílící invazi a místo toho řeší ukládání nějakých málo vypovídajících papírů.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.