Vložil lake, 5. Září 2015 - 9:05

Nikoliv. Ani varianta C ani D není správná!!!

Až si pan Werewolf přečte zákon o vlastnictví bytů a stanovy svého SVJ, pak zjistí, že o nájemcích bytů tam není ani slovo. SVJ nemá s pouhými nájemci nic do činění a není s nimi v žádném právním vztahu. Nájemci samozřejmě nejsou oprávnění nakládat s majetkem družstva. Nemají ani právo účastnit se shromáždění SVJ, ani hlasovat, natož aby si pro shromáždění volili jakéhosi „reprezentanta“. To jsou fantazie mimo právní realitu.

Nahlédnutím do katastru zjistí pan Werewolf kdo jsou vlastníci jednotek v domě. Pouze oni se účastní shromáždění. Pouze oni hlasují a rozhodují o společném majetku, o poskytovaných službách, a také o záležitostech SVJ – právnické osoby. Seznam vlastníků jednotek s aktuálními adresami by měl mít k dispozici současný správce (kterým je bytové družstvo).

Je-li některým z vlastníků jednotek právnická osoba (např. družstvo), pak tuto právnickou osobu zastupuje:

  1. člen orgánu právnické osoby, který ji zastupuje způsobem zapsaným do veřejného rejstříku (§ 162 NOZ), nebo
  2. zaměstnanec nebo člen v rozsahu obvyklém vzhledem k jejich zařazení nebo funkci; přitom rozhoduje stav, jak se jeví veřejnosti (§ 166 NOZ), nebo
  3. fyzická osoba, zastupující právnickou osobu na základě udělené plné moci.

Možnost číslo 2 je naprosto nežádoucí, pro její neurčitost a neprokazatelnost. Doporučuji, aby SVJ upravilo stanovy a vyžadovalo buď postup podle č. 1, nebo č. 3.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.