Vložil Petr, 26. Srpen 2015 - 12:41

Nejsem odborník na převod BD na SVJ, dovolím si jen pár poznámek.

„SVJ možná vzniklo ze zákona a družstvo to tutlalo, nevím“. „Vzniklo SVJ ze zákona? Máme založit SVJ? Nebo jak to je?“

Na to aby vlastníci bytů věděli, že vzniklo (bylo založeno) SVJ stačí porozumět ZoVB o převodu bytu do vlastnictví č. 3.

„Předseda SBD sdělil „až vznikne v našem domě SVJ, budeme mít svůj samostatný bankovní účet“.

Radka se musí domluvit s vlastníky bytů, a administrativně dotáhnout založení (vznik) SVJ, t.j. IČO, rozdělení domu na jednotky, prohlášení vlastníka, stanovy, ustavující schůze. A mít vlastní účet (ten nebude zakládat předseda BD). Na něm by dle mne mělo probíhat vyúčtování SVJ, t.j. 7 vlastníků a BD.

„Schůze členů družstva i vlastníků probíhají stále společně pod taktovkou výboru samosprávy, družstevníci vlastníky pochopitelně vždy přehlasují“

SVJ musí mít vlastní shromáždění (na něm zástupce samosprávy prosadí co chce), BD má také svoje shromáždění.

„předpisy úhrad jsou družstvem stanoveny takto: fond oprav, příspěvek SBD, součet nazývají pevné nájemné. Dodávky tepla, vodné, stočné, osvětlení, pojištění, teplá voda a provoz jsou v součtu nazvány: zálohy celkem. SBD dělá správce a nikdy mi nevysvětlil, natož srozumitelně, co která položka obsahuje a jaký je k platbě důvod“

Název položek by mi nevadil, jde o jejich oprávněnost a správné vyúčtování (nevím za co je příspěvek SBD).

„Předpis úhrad do FO jsem reklamovala jako nedůvodný a nezákonný. Ze stejného důvodu jsem nezaplatila údajný nedoplatek za vyúčtování zálohových úhrad za rok 2014, kdy jsem zaplatila celkem na zálohách Kč 36 000,–-, skutečné služby byly 28 002 a nedoplatek mi byl vyčíslen částkou Kč 546,–-. Vyúčtování bylo zcela nesrozumitelné, nepřehledné a tedy nepřezkoumatelné. Nikdo se ke mně nepřidá, protože se bojí msty od družstva“.

Asi se budete muset obrátit na soud nebo naopak čekat, až dostanete předžalobní upomínku a žalobu, a připravit si protiargumenty. Jak se může družstvo mstít nečlenovi družstva ?

„BD chce zateplovat střechu, protože prý do ní zatéká. Jenže ta se dělala nedávno ze stejného důvodu, přesto do bytů pod ní zatéká stále, družstvo střechu účinně nereklamovalo a chce to řešit za naše peníze další milionovou investicí s tím, že nám půjčí částku na 2% úrok. Preferuje určité firmy a já už nechci jen platit a nechávat se přehlasovat. Vezmou si na to i peníze vlastníků z fondu oprav a budeme platit zase půjčku i s úroky“.

To je problém nejenom BD ale i SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.