Vložil lake, 24. Srpen 2015 - 1:38

Pane Patočko, děkuji za reakci.

Mýlíte se ohledně názvu služby. Samozřejmě, že jde o službu vytápění. Napsal jsem to srozumitelně.

Čísla ve Vašem příkladu jsou naprosto mimo běžou realitu. Meziroční náhodné výkyvy ve spotřebě tepla pro dům jsou nejvíce způsobeny počasím (teplejší a chladnější roky) a nebývají nikdy tak dramatické, jak zde přehnaně uvádíte.
--------------------------------------------------------------------------

Tážete se: „Z čeho a kdo je [t.j. náklady] bude platit dodavateli tepla?“

To je opravdu zvláštní dotaz. Bude je platit SVJ z peněz SVJ, samozřejmě. SVJ má jistě peníze na účtu. SVJ bude vybírat průběžně měsíčně platby od vlastníků jednotek. A z těchto zdrojů bude průběžně hradit platby či zálohy dodavateli tepla. Na tom není nic složitého k pochopení, dělá se to tak i dnes. To je prostě jen otázka cashflow každé firmy.

Je dobře známo, že v při měsíční fakturaci dodaného tepla platí dnes SVJ dodavateli velmi odlišné částky v průběhu roku, zhruba podle klimatické náročnosti jednotlivých měsíců: výnos SVJ je (při přesně stanovených zálohách) 8.33% ročních nákladů měsíčně, ale rozpětí skutečných měsíčních úhrad dodavateli je od 0% do 19% ročních nákladů. Některý měsíc se vybere víc než SVJ zaplatí dodavateli, některý měsíc se vybere méně. To je prostě jen otázka cashflow, ať se na to díváte v perspektivě měsíců, nebo v perspektivě roků.
--------------------------------------------------------------------------

Tážete se: „Přeplatky propadnou?“

Povedzte, Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom „přeplatky“?
Vždyť žádné přeplatky ani nedoplatky při tomto způsobu úhrady neexistují! Platí se rovnou pevná a konečná částka za službu, rozdělená do měsíčních splátek. Žádný „přeplatek“ ani nedoplatek tedy nevzniká.

Přeplatky či nedoplatky mohou vzniknout pouze pokud dojde ke změně vlastníka jednotky v průběhu roku. Každý ze dvou (či více) vlastníků dané jednotky si uhradí svou poměrnou část, podle klimatické náročnosti těch měsíců, ve kterých byl odběratelem služby vytápění. Pouze v tomto speciálním případě může dojít ke vzniku přeplatku či nedoplatku, který se s oběma samozřejmě vypořádá. To se dnes děje běžně i u všech dalších služeb.
--------------------------------------------------------------------------

Poznámka k ceně služby:

Cenu služby vytápění je možno stanovit různými způsoby. Například jako klouzavý průměr spotřeby tepla z dvou posledních let krát dodavatelská cena tepla pro následující rok. Tím se meziroční rozdíly v dlouhodobém pohledu srovnají. Samozřejmě je třeba stanovit cenu také s přihlédnutím k očekávanému zdražení tepla, s přihlédnutím k účinku plánovaného zateplení domu, atd.. Podobně kalkukuje své ceny každý živnostník, každý obchodník, každý manažer supermarketu. Rozdíl je pouze v tom, že oni počítají navíc se ziskem (marže), kdežto SVJ by mělo stanovit cenu služby tak, aby z dlouhodobého hlediska nedosahovalo zisk žádný.
--------------------------------------------------------------------------

Závěrem podotýkám, že toto je věcí rozhodnutí vlastníků jednotek: když nechtějí za žádnou cenu instalovat indikátory a pak podle nich povinně rozúčtovat, pak jim zákon dává jen jednu možnost – tu, kterou jsem popsal v úvodním příspěvku.

Musí se tedy všichni smířit s tím, že některý rok SVJ uhradí dodavateli tepla o něco více, než se vybralo, jiný rok zase uhradí o něco méně. Takový už je život …

Ostaně ani Vy, když přijedete k benzinové pumpě, neočekáváte, že zaplatíte za tankování přesně podle aktuálního kursu ceny ropy na světových trzích. Když odebíráte elektrickou energii pro domácnost, nevadí Vám, že dnešní cena elektřiny na energetické burze je jiná než ta, kterou Vám Váš dodavatel stanovil na celý rok dopředu. A nikomu z nás toto nevadí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.