Vložil lake, 9. Srpen 2015 - 8:59

Domnívám se, že pan X má naprostou pravdu.

Divím se, s jakou lehkomyslností se zde radí zpronevěřit zálohy, vybrané jednoznačně na konkrétní opravy a údržbu společných částí domu. Nákup pozemku do vlastnictví právnické osoby samozřejmě není ani nákladem na opravy, ani na údržbu.

Zdá se, že někteří si dodnes neuvědomili, že SVJ si nedělá s vybranými penězi co samo chce. SVJ je sluha vlastníka domu. Jestliže vybírá zálohy, je to pouze na konkrétní úzce vymezený účel. Pokud by zálohy byly zpronevěřeny k jinému účelu, vznikne všem vlastníkům (i bývalým vlastníkům jednotek) právo na vrácení té části jejich záloh, která nebyla použita na účel, ke kterému byla vybrána.

Tvrzení pana Jan77, že jde údajně o „nutný náklad“, je tvrzením podvodníka, který chce vodit vlastníky jednotek za nos. Samozřejmě NEJDE o náklad nutný z hlediska SVJ, nýbrž o náklad, který z hlediska právnické osoby – sluhy vlastníka – vůbec nutný není! Pokud by šlo o náklad nutný z hlediska vlastníků jednotek, to je jiný případ: pak o tom ale nerozhoduje SVJ, ale pouze vlastníci jednotek mezi sebou: ať si napřed řádně odhlasují zda tento náklad skutečně chtějí vynaložit.

Teprve bude-li to tak schváleno, vznikne SVJ právo pořídit nemovitost a vybrat na tento účel i speciální příspěvek od vlastníků jednotek. Vhodnější by samozřejmě bylo pořízení do vlastnictví všech vlastníků jednotek v domě, se zápisem pozemku do prohlášení vlastníka budovy jako pozemek věcně příslušný k domu. Ale o tom ať si rozhodne ten, koho se to týká v první řadě: vlastník domu.

To pan Jan77 netuší, k čemu vlastně slouží shromáždění a hlasování na něm??? Myslí si snad, že členové výboru jsou nejmoudřejší, nejchytřejší, a že budou sami rozhodovat za ty, kterým mají sloužit? Takto vznikají v mnoha SVJ hádky, rozepře a pocit bezmoci u vlastníků jednotek, kteří nevědí co zase výbor za jejich zády vyvede.

Výbor není v domě pánem. Takže pochopte, že chcete-li provést cokoliv nad rámec běžné správy cizího majetku, měli byste se v první řadě dotázat vlastníka toho majetku na jeho souhlas. Naučte se SLOUŽIT, sokolíci.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.