Vložil lake, 17. Červenec 2015 - 17:03

Pan Olin píše: „Dosud jste ale tvrdil, že …“

Nikoliv, pane Oline. Nic takového jsem nikdy netvrdil. Snad si pletete vzájemná práva a povinnosti vlastníků jednotek s právy a povinnostmi právnické osoby.

Vlastníci jednotek si mohou vzájemně upravit práva a povinnosti i odlišně od zákona (viz § 1 odst. 2 NOZ, § 978 NOZ). Nikdy jsem netvrdil nic jiného. Naopak: psal jsem, že si můžete dát do stanov některé novoty z NOZ, jako je hlasování per rollam a zastupování vlastníka na shromáždění.

Právnická osoba však takovou volnost nemá.

  • Podle § 15 NOZ platí, že „právní osobnost je způsobilost mít v mezích právního řádu práva a povinnosti“.
  • Podle § 16 NOZ platí, že „právní osobnosti ani svéprávnosti se nikdo nemůže vzdát ani zčásti; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu“.
  • Podle § 118 NOZ platí, že „právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku.“

Z uvedeného plyne, že právnická osoba SVJ(2000) se nemůže sama od sebe přeměnit na jinou právnickou osobu s jiným rozsahem práv a povinností. Toto SVJ má stále pouze velmi specifickou, omezenou právní způsobilost podle § 9 ZoVB a § 9a ZoVB. Nemůže se stát právnickou osobou SVJ(2012), i kdyby si to členové usilovně přáli. Důvod je ten, že SVJ(2000) má právní osobnost definovanou zákonem č.72/1994 Sb. a této své právní osobnosti by se zbavilo jedině svým zánikem.

Na což jsem zde opakovaně upozorňoval. Psal jsem zde mnohokrát, že přeměna SVJ(2000) na SVJ(2012) je možná pouze tak, že vlastníci zruší rozdělení domu na jednotky a společné části. Tím zanikne právnická osoba SVJ(2000). Teprve pak je možno rozdělit budovu na jednotky podle NOZ a založit SVJ(2012).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.